Margit-fürdő, Budapest

Margit-fürdő, Budapest

Tervező:
Helye:
1138 Budapest, Margitsziget
Építés éve:
1870

 

Zsigmondy Vilmos 1866-67-ben fúrt artézi kutakat a Margitsziget északi részén; ezek vize táplálja ma is a mesterségesen kialakított vízesést. E kutak vizét hasznosította az Ybl Miklós tervei szerint 1868-70-ben épült Margit fürdő is, melyről a szigetről szóló könyvében, néhány évvel később így írt Törs Kálmán (1872): "Ez a Margit-sziget legtekintélyesebb épülete. Nemes izléssel, ragyogó pompával kiállitott épület ez, melyre sokat utazott, messze világot látott emberek is beismerték, hogy az első helyek egyikét foglalja el Európa valamennyi fürdőházai között. /…/
A fürdő környéke a leggyönyörübb virágágyakkal van himezve miknek müvészileg rendezett csoportozata és szinvegyitéke valóban elragadó szép. /…/
A mint a nehéz faragványos kapu kitárul, egy négyszegü vörös előteremben találjuk magunkat, honnan a bejárás a fürdő előcsarnokába vezet. Ide belépve, valami áhitatszerü érzelem fog el /…/, mintha templomban volnánk. A köralaku öblös előcsarnok tizenhat magasra nyuló barnamárvány oszlopával, mik a gyönyörü festésü kupola merész iveit tartják, a kupola tetején köszörült üvegen keresztül beszürődő félhomély /…/, lépteink messze kongó visszhangja s a csend, mely azt elnyeli, megérthetővé teszi előttünk, miért száll meg hasonló hangulat, mint mikor az ember templomban jár.
A balszárnyban vannak a kádfürdők, számra nézve huszonegy, a másik két szárnyban pedig a kő-, márvány-, porczellán- és tükör-fürdők – harminczegy –, összesen tehát ötvenkettő, ezek között tiz kettes fürdő.
E fürdők mindegyike a képzelhető legnagyobb kényelemmel és izléssel van berendezve. Boltozatos, viszhangos falak, mikre zöld selyemszőnyeget kezd boritani az artézi kut meleg ásványvize, ugy hogy pár év mulva bátram azt hiheti az ember, hogy valami elzárt lugasban fürdik"

A fürdő a második világháború során súlyosan megsérült, és tovább pusztult az az 1956-os dunai árvíz során. 1958-ban lebontották, helyén ma a Thermal Hotel található.

Forrás: budapest1kor.blogspot.hu