Nagymágocsi fürdő terv

Nagymágocsi fürdő terv

Tervező:
Helye:
6622 Nagymágocs, Dózsa György utca
Tervezés éve:
1988

 

Nagymágocs Szentes és Orosháza között helyezkedik el, a Mágocs-ér mellett. A községben az 1980-as években döntöttek a szegedi Anna-vízhez hasonló adottságú gyógyvíz felhasználásáról. Első részt egy palackozóüzemet, másrészt egy gyógyfürdő megépítését vették tervbe.
A széles, Platános főutcán az egykori Károlyi kastély mellett kapott helyett a fürdő. Az építész számára a község hagyományos népi építészete mellett fontos volt, hogy a régészeti leletek alapján már 6000 éve is település volt Nagymágocs helyén. Ezek jelentették a fürdő formavilágának megtervezéséhez a szellemi alapot.
A gyógyfürdő központi legattraktívabb építészeti eleme a bejárati épület, ahová a külső jegypénztártól egy fahídon át lehet bejutni. A faszerkezetével az érkezők fölé hajló, náddal fedett nyitott aula közepén egy kívülről táplált vízfelület fogadja a látogatót.
A gyógyvizes medence az aula formavilágát folytatja centrális kialakításával, és a körben elhelyezett vigyázó bálványokkal. Az úszómedencék két ütemben épültek volna. Előszór egy 33 méteres, majd a második ütemben egy 50 méteres verseny medence. A gyermekeknek játékos formavilágú medence készült csúszdán, kilátóval.
A medencékhez szükséges kiszolgáló, öltöző épületek a bejárat közelében kaptak helyet. A főutcára nyíló sarkon egy a fürdőtől függetlenül is működtethető étterem készült, aminek a tetőterében a második ütemben vendégszobák épületek volna.
A fürdő vendégei részére tervezve volt egy víz fölött, lábakon álló halászcsárda a szomszédos kastély kerti taván. Ennek megtervezésére azonban már nem került sor, sót az egész koncepció megvalósítását elsodorta a rendszerváltozás körüli bizonytalanság.