Wenckheim kastély, Gerla

Wenckheim kastély, Gerla

Tervező:
Helye:
5623 Békéscsaba, Csabai út
Építés éve:
1860

 

A kastély terveit Ybl Miklós készítette 1854-ben gróf Wenckheim Károly felkérésére. Az emeletes rész és az istálló 1860-ban készült el. A 37 szobás "U" alakú épület közepében elhelyezett kastélykápolna építése 1869-ben fejeződött be. Károly halála után a gerlai kastélyt és birtokot Géza, majd annak fia, Jenő örökölte, akit 1944-ben a kastélyparkban temettek el. Földi maradványait 1964-ben exhumálták és a gerlai temetőben, szülei sírjában helyezték örök nyugalomra. A II. világháborút követő államosítás során a kastély állami tulajdonba került. A kastélyban kapott helyet a tsz-iroda, pártiroda, rendőrség és az orvosi rendelő. 1947-től 1980-ig itt működött az általános iskola. A kastélyt 1980-ban életveszélyessé nyilvánították.
A 6.6ha méretű angolkert 2ha-ra zsugorodott. A park értékes fáit, a tulipánfákat, a vérbükköket és a hamisciprusokat kivágták. A kastélyparkot 1989-ben védetté nyilvánították. A park legidősebb, legnagyobb méretű fái országos nyilvántartásba kerültek.
A műemlék jellegű épületet az önkormányzat több ízben eladta. A kastély kápolnájának kezelése a katolikus egyház kezelésébe ment át. Az egyház a tulajdonjogot 2001-ben átengedte a Leonardo CAD Bt-nek, az örökös használati jogának fenntartása mellett. A Szeplőtelen Fogantatás kápolnát a betéti társaság újítatta fel. A kastélyt utoljára 2010-ben értékesítették azzal a feltétellel, hogy a vevőnek 5 éven belül fel kell újítania.