Ybl-villa, Budapest

Ybl-villa, Budapest

Tervező:
Helye:
1121 Budapest, Budakeszi út 36/b.
Építés éve:
1847
Felújítás éve:
2009

 

Az Ybl-villát már jó 150 éve, az 1850-es években is a legszebb budai villák között emlegették. Az ősfás park övezte műemlék épület – amint azt neve is sugallja – Ybl Miklós keze nyomát viseli: terveit Hild József készítette akkori tulajdonosa, Rósa Antal számára, az építést pedig valószínűleg maga Ybl Miklós fejezte be. Annak idején Ybl Ervin művészettörténész, a Budapesti Hírlap képzőművészeti rovatvezetője úgy vélte, a Pesti Vigadó után ez Budapest legnemesebb és legharmonikusabb romantikus épülete. A villa a neoreneszánsz irányzat egyik legelső megjelenése volt a fővárosban, ezt bizonyítják harmonikus építészeti arányai és a pompás reneszánszos lodzsa is. Az épület – a múlt század végi kisebb átalakítások ellenére – ma ismét eredeti szépségében tündököl.
A villa három szintje az exkluzivitás és az elegancia birodalmába vezeti a látogatót. A fényűzés minden eleme és eszköze megtalálható ezen a nyolcszáz négyzetméteren: a patinás pince látványos bortrezorjától a magasföldszint három káprázatos, egymásba nyíló szalonján át az emeleti luxusvendégszobák mesebeli kényelméig itt minden a minőségről beszél.
A berendezés finom és letisztult. A Londonból és Párizsból hozott, XV. és XVI. Lajos korabeli bútorok tökéletes harmóniában élnek együtt a XIX. századi magyar festők remekműveivel. A fogadószobát Ligeti Antal itáliai ihletésű festményei ékesítik, a kis szalont a klasszikus romantikus tájképfestők alkotásai uralják, az elegáns nagy szalont pedig a régi idők arisztokráciájának portréi díszítik.