KNRDY Steakhouse and Bar, Budapest

KNRDY Steakhouse and Bar, Budapest

Tervező:
Helye:
1051 Budapest, Október 6. utca 15.
Tervezőiroda:
Építés éve:
2012
Fényképek:
Batár Zsolt, Glódi Balázs

 

Laza de elegáns amerikai grillétterem, amely a csúcsminőségű steakekre fókuszál. A belsőépítészek design koncepciója: new york-i éttermek hangulatát felidézni a rendelkezésre álló tér adottságainak kihasználásával.
Elhelyezkedés: Budapest szívében, belváros, Október 6. utca, banknegyed, éttermekkel, különféle vendéglátó egységekkel gazdagon ellátott részén.
Megbízó elvárása a tervező felé: az étterem magas minőségét sugározni a látvánnyal, legyen meggyőző, méltó a befogadó épület történelméhez, legyen vendégmarasztaló. A tervezési alapokat egy több mint száz éves bérház belső udvarát részben körülölelő 250 m2-es tér szolgálta, abban igazi kihívás az utcai bejárattól vezető 30 méter hosszú és mindössze 4.7 méter széles tér berendezése. Az étterem leglátványosabb része a 40 fő leültetésére alkalmas vendégtér. Hatalmas üvegportálokkal enged betekintést az utcáról elénk táruló manhattani bisztrók látványával hívogat a csúcsminőségű húsok élvezetére.
Nincsenek titkok, minden előttünk történik és ez többszörösen igaz. Az utcáról átláthatjuk az üzlet keresztmetszetét. A New Yorki látképet megjelenítő SICIS mozaikfal mögött megbúvó gardróbtól a vendégtéren át a bárig. A belépés után rögtön megtekinthetjük és ki is választhatjuk az üvegpultban bemutatott alapanyagok, azaz a húsok kollekcióját. A megrendelt ételek elkészítését megnézhetjük az üvegfalak mögötti látványkonyhában, láthatjuk a nemzetközi chéf csapat professzionális munkáját, és a csúcstechnikát képviselő 800 fokon izzó kemencét.
A konyhában mindenütt saválló felületek, fehér burkolatok, erős megvilágítás és makulátlan tisztaság fogad minket. A széles üvegportálokon beáramló fénynek az étterem fekete és sötétszürke falfelületei, sötétbe hajló anyaghasználatai az ellenpontjai. Lazán, eredeti állapotában meghagyott vakolt felületek és téglafalak előterében még elegánsabban hatnak a kortárs bútorok. Tom Dixon asztalok és székek, Ronan and Erwan Bouroullec által tervezett piros bárszékek.
Az étterem egyedi hangulatát, a tudatosan használt, mindenütt végigvitt lakatos vasszerkezetek adják. Eltérő funkciókban jelenik meg, mint tartószerkezet és díszítőelem, a látvány kiemelt része a gardróbtól a bárpultokig. Szinte valamennyi falfelületen megjelennek a markáns vaspántok, legerősebben az étterem központi falán, New Yorki tűzlépcső-fotó előtt kerítés formájában. A finom ipari hangulatot tovább fokozza a vendégtér fölé tervezett egyedi geometriájú fa álmennyezet szerkezete, egyrészt a látványos de funkciója is van: elrejti a szellőző berendezéseket, lehetővé teszi az elszórtan elhelyezett lámpatestek rögzítését, kevés, inkább ellenpontszerű a tölgyfa felületek használata.
Mint a Foscarini Diesel függesztékekkel megvilágított tölgy fahasábok, ahol a sonkaszeletelés történik, a folyosón megjelenő tölgy falfelület, a fahasábok előterében a bejárati tölgyfa pulpitus. Az acélgerendákból megépített bárpult, és a ház pillérjeit körbeölelő könyöklők vízszintes felületein ugyanolyan színre pácolt a tölgyfa. Az étterem meleg, de letisztult tölgyparkettáját az antracit színű, ősrégi kolostor kőpadlóját idéző, minden egyes lapjában más árnyalatú és mintázatú Mirage Heritage gresburkolat veszi körül. A fények tudatosan visszafogott fényű gömbizzók hol egyesével elszórtan, hol csokorba fogva, lazán kiegészítve az extrémebb Foscarini - Diesel, gumiból öntött függesztékeket.
A lámpatestek szinte észrevétlen világítanak, ha akarjuk tökéletes látványelemek, ha akarjuk transzparensek. A mosdók előterében is egyedi világítást találunk: egy Patricia Urquiola által jegyzett Chasen lámpát. A bejárati mozaikfal előtt világító hatalmas Tolomeo állólámpa nagy, de mégis természetesen hat. Az étterem bisztrósan elhelyezett, jól variálható, összetolható, szétbontható székek, asztalok, kárpitozott padsorok együttesével várja vendégeit.

lakberinfo.hu