Régi ház - új belső, Budapest

Régi ház - új belső, Budapest

Tervező:
Helye:
1037 Budapest, Jablonka lejtő 5.
Építésziroda:
Munkatársak:
Villányi Norbert | statika: Szőnyi László | gépészet: Szalóky László, Fejes Tamás
Építés éve:
2003
Belsőépítésziroda:
Belsőépítészet éve:
2012
Fényképek:
Häider Andrea

 

Igazi belsőépítészeti kihívás egy meglévő épülethez alkalmazkodni – különösen, ha az az épület a legjobbak közül való. Ezt a budai hegyekben álló, Kalmár László és Zsuffa Zsolt irodájában tervezett családi házat 2004-ben az Év Házának választották, ami sokat elárul a tervek és a kivitelezés milyenségéről. 2011-ben új tulajdonosa a belsőépítészet felfrissítésével és a kert felé egy kisebb bővítéssel bízta meg az Adamdesign Stúdiót, amely az eredeti koncepciót tiszteletben tartva nyúlt a házhoz.
A kétszintes, terméskővel burkolt, geometrikus formálású villa sajátossága, hogy a szélén fákkal és sövénnyel beültetett telek teljes elszigeteltséget kínál a lakóknak. A gyönyörű panorámát a tetőterasz aknázza ki – ezen az új tulajdonos sem változtatott, szerette volna viszont jobban kihasználni a kert lehetőségeit.
Az L alakú épület karéjában ezért Szilas Ádámék új, a külső és a belső közötti átmeneti teret alakítottak ki. A japánkertek mintájára szórt kavicsborítással, fa járófelületekkel tagolt kertrészletet az épület burkolatával egyező fával borított, fémszerkezetű pavilon uralja. A kültéri ülőgarnitúrát csupán könnyű függönyök választják el a kerttől. A pavilon méretében és kialakításában is igazodik az épület formanyelvéhez, de az eredeti alaprajzi geometriához ferde szögben csatlakozik, ezzel is jelezve későbbi voltát. A beépített világításnak köszönhetően a pavilon esténként könnyed, a kavicsszőnyeg felett lebegő hatást kelt.
Az eredeti tervezői koncepció az épület földszintjén alakította ki a közös használatú tereket: a két nappalit, a köztük elhelyezkedő ebédlőt és a konyhát, míg az emeletre kerültek a hálószobák, a dolgozó és a két fürdő. Ezen a funkcionális elrendezésen alapvetően nem változtatott az átépítés. Abból a helyiségből, amely az emeletre vezető csigalépcsőnek is helyet ad, felnőtt pihenőszobát alakítottak ki, a helyiség merev geometriáján lilás falfestéssel könnyítve. A másik nappaliban megtartották a korábbi kandallót és ülőgarnitúrát, került viszont ide egy egyedi kandallófa-tartó, szokatlan méretű, acél gyűrűből. Megújult az álmennyezet kialakítása is.
Az emelet radikálisabb módon alakult át: a belsőépítészek egybenyitották a hálót, a fürdőt és az előteret. A hatalmas teret a tulajdonos által választott, Swarovski-kristályokkal díszített franciaágy uralja, amelyet kárpitozott fal és kör alakú baldachin emel ki. Ez az egyetlen kör alakú motívum az egyébként a házhoz igazodva derékszögesített belsőben. A zöldre festett fal friss, de megnyugtató hatást kelt. A hálóval teljesen egy teret alkotó fürdőt csak fekete padlóburkolata határolja el. A zuhanyzó műgyantába ültetett kavicsokkal kialakított felülete, nyitott, ajtó nélküli kialakítása a lenti japán kertet idézi fel.

Forrás: hg.hu