Blue Cube irodaház, Budapest

Blue Cube irodaház, Budapest

Tervező:
Helye:
1044 Budapest, Váci út 182.
Építésziroda:
StrukturArt
Munkatársak:
belső design: Kérészy Judit
Építés éve:
2013
Fényképek:
Cziglán Tamás, Rózsavölgyi Györgyi

 

2013 első félévében jelentős belső megújuláson esett át. A közösségi terek két leghangsúlyosabb pontja, a recepció, illetve a belső kert kapott két ütemben új designt, ezáltal felfrissítve az épületnek már nem a kor megjelenési színvonalába illeszkedő képét. Ezen megújulással párhuzamosan a hátsó recepció is kisebb ráncfelvarráson esett át, hogy jobban illeszkedjen és egységes megjelenést képviseljen a többi megújult közös területekkel. A kiadó területek értékesítését elősegítendő az első emeleten egy berendezett mintairodát is kialakítottak, bemutatva az irodaház sztenderd kiépítésének színvonalát.

A Váci út felőli fő recepció alaprajzi zónái lényegileg nem változtak, a recepció és a várakozó tér maradtak az eredeti pozíciójukban, de a recepciós pult elforgatásával, előtérbe helyezésével javult a terület funkcionalitása. A lift előtere a recepcióval össze lett nyitva, hogy az addigi szűk és sötétebb előtér is kellemesebb benyomást keltsen, egyúttal javítva az irodaház belső közlekedését is. A belső színvilág az eredeti melegebb tónusokból a házra jobban jellemző hidegebb árnyalatok felé fordult, ezt töri meg a várakozó rész színes, ívelt kanapésora. Dekorációs elemként köszön vissza az épület neve a fő falon elszórt kék üvegbetét négyzetekben. A tervezők figyelme minden elemre kiterjedt, a padlóburkolattól kezdve egészen a recepciós pult dísznövényéig.
A teljes kivitelezés hat hétig tartott, jobbára éjszakai és hétvégi munkavégzés mellett, mivel a kivitelezés során – az irodaház tulajdonosai és bérlői kérésének megfelelően – a recepció működőképességét végig fenn kellett tartani, továbbá, amint az ilyen környezetben megszokott, zajos és poros munkavégzés csak munkaidőn kívül történhetett. A felújítás gyakorlatilag minden fal- ás padlófelületet érintett, továbbá az aljzatbeton is cserére szorult, így külön kihívás volt a kivitelezők részéről a fenti elvárások teljesítése.
A recepció és liftelőtér összenyitása már előkészítette a második ütemben elvégzett belső kert felújításának egyik fő célját, hogy az, mint közösségi tér jobban beépüljön az irodaház mindennapjaiba. Az eredeti elemek közül gyakorlatilag csak a fedett közlekedő tartószerkezete maradt meg, az összes többi elemet érintették a tervezők ceruzavonásai. A közösségi térformálás első lépéseként az egész kertet, mint egy nagy egységet kellett megjeleníteni, szemben a korábban szinte csak étkezőként és közlekedőként szolgáló udvarral.
Ennek a két funkciónak a megőrzésével, felhasználva a kert méretéből adódó lehetőségeket kialakult egy bárpultokkal, bárszékekkel, csobogóval berendezett kötetlenebb tárgyalásokra alkalmas zóna, valamint egy kanapéval, fotelekkel, dohányzóasztallal berendezett "lounge" rész is helyszínt adva egy ebéd utáni kávé elfogyasztásához. A növényzet is csereéretté vált, az új növényeket automata öntözőrendszerrel kiegészített tüzihorganyzott virágládák fogadják. A belső homlokzatfestés fehér-sárga színt kapott, hogy még világosabbá és barátságosabbá tegye a belső kertet. Ezt az oldott hangulatot erősíti az új bútorok élénk színvilága is.
A tervezők, a mai irodaházaknál merőben szokatlan módon gondoltak a dolgozók felfrissülésére egy pétanque-pálya létrehozásával, amely a szabadban végezhető játékos mozgás lehetőségével még jobban kiszakítja őket a számítógépes-elektronikus környezetből. Az sem baj, ha valaki nem tudja a szabályokat, hiszen egy rövidített kétnyelvű szabályzat is felkerült a falra, így már semmi akadálya egy kis házibajnokságnak. A sorukra váró játékosok közben leülhetnek a virágládákkal megegyező kialakítású padokra, amelyek a pálya mellett kaptak helyet.

Boldizsár Andrea