Móricz Zsigmond körtér, Gomba

Móricz Zsigmond körtér, Gomba

Tervező:
Helye:
1114 Budapest, Móricz Zsigmond körtér
Építésziroda:
Munkatársak:
Vezető Társtervező: Gyüre Zsolt (Gyüre Építésziroda)
Kert és tájépítész: Csontos Csenge
Tervezők: Almer Orsolya, Simon Orsolya, Tánczos Tibor, Páll András
Tervezés éve:
2009

 

A körtér ma is látható kialakítását 1942-ben végezték el, addig a Fehérvári út felől érkező HÉV vonatok a Szent Imre szobrot megkerülő vágányokon áthaladva a Szent Gellért téri hurokvágányon fordultak vissza. Az ekkor Horthy Miklós körtérnek nevezett téren Schall József tervei szerint építették fel a gyűrű alakú épületet, amely a tér jellegét azóta is meghatározza. Az épület közepén felállított kút díszítéseit Szomor László készítette el. Az épület köré vont hurokvágányrendszeren fordult a Budafok-Nagytétény és a Budafok-Budaörs-Törökbálint felé induló HÉV, illetve az forgalmitelepi villamos (belülről kifelé: nagytétényi HÉV, törökbálinti HÉV, albertfalvi villamos, belváros felé visszaforduló járatok). Az épületben váróhelyiséget, szolgálati tartózkodót, üzleteket és áramátalakítót alakítottak ki.

1963-ben alakították át villamosvonalakká a HÉV-vonalakat, és 1972-ig a helyükbe lépett 41-es és 43-as villamos is a Gomba körül fordult vissza. Ekkor a két járat végállomását áthelyezték, az épület kiszolgáló funkciója megváltozott: megszűnt a várakozó, az üzlethelyiségek és a BKV bérletpénztára mellett műszaki berendezések tárolására használták. 1993-tól 2002-ig újra az épület körül fordult vissza a 41-es villamos. Habár a 2000-es évek elején ipari műemlékké nyilvánították, műszaki állapota az évek során jelentősen leromlott. Az épület 2008 őszén került a Fővárosi Önkormányzattól a XI. kerületi önkormányzat tulajdonába.
2009 májusában a XI. kerületi önkormányzat országos, nyilvános ötletpályázatot írt ki „A Móricz Zsigmond körtéri műemléki védettségű Gomba épületének építészeti és hasznosítási ötletpályázata” címmel.

A rekonstrukció új köztéri és szabadidős lehetőségekkel bővíti az emblematikus épületet.
Újbuda Önkormányzata sajtótájékoztatón mutatta be az ősz végére megújuló Móricz Zsigmond körtér és Gomba épületének akciótervét. A bejárással egybekötött tájékoztatón bemutatott rekonstrukciós terv a műemléki védettségű épület felújítása mellett magában foglalja a köztér felújítását, új pihenőhelyek és közművelődési, szabadidő-eltöltési lehetőségek kialakítását.
„A Gomba és vele együtt a Móricz Zsigmond körtér rekonstrukciójával mérföldkőhöz érkezett a XI. kerület” – nyitotta meg a rekonstrukciós terveket bemutató sajtótájékoztatót Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere.
A Gomba fejlesztése az Újbuda Kulturális Városközpont program keretei közt valósul meg. A kezdeményezés magában foglalja a kerület városszerkezeti, építészeti és közlekedési szempontból kiemelt történelmi városrészeinek kulturális, közösségi és kereskedelmi funkcióbővítése mellett a közterületek felújítását, új pihenőhelyek és közművelődési, szabadidő-eltöltési lehetőségek kialakítását.
„Az eredeti európai uniós pályázat hatásterülete nem terjedt ki a Móricz Zsigmond körtérre, azonban a kerület vezetése úgy döntött, kiterjeszti a projektet a Gomba rekonstrukciójára is. A műemléki védettségű Gomba Újbuda emblematikus épülete, amely a Kulturális Városközpont program keretei közt végre elnyeri méltó formáját. Örömmel jelenthetem be, hogy kerületünk kiemelkedő szimbólumának rekonstrukciója elkezdődött, és az ősz folyamán átadjuk a felújított és jelentős funkcióbővítésen átesett Gombát” – mondta Hoffmann Tamás.
A „Gomba” rekonstrukciójára kiírt ötletpályázattal Újbudai Önkormányzatának legfontosabb célja az épület felújításán kívül az volt, hogy egy új közösségi tér, egy emblematikus építmény megalkotása mellett is sikerüljön megőrizni a Gomba jelenlegi, műemlékileg védett, markáns, stiláris építészeti karakterét.
A bíráló bizottság döntése értelmében a Hetedik Műterem Kft., valamint a Gyüre Építésziroda Kft. valósíthatja meg terveit, melynek felelős tervezői Szabó Levente DLA és Gyüre Zsolt. A díjnyertes tervezők olyan transzparens, az eredeti Gomba különleges szerkezeti elemeit megtartó és az eredeti forgalomirányító funkciókat közösségi funkciókkal felcserélő tervet készítettek, amely nem csak magát az épületet érinti, de a Móricz Zsigmond körtér térértékét is növeli, annak közösségi és szabadidős lehetőségeinek bővítésével.