Teleki Blanka Gimnázium, Budapest

Teleki Blanka Gimnázium, Budapest

Tervező:
Helye:
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 37.
Építés éve:
1904

 

Az elemi iskolák tanítónőinek képzésére szolgáló intézetet 1869-ben nyitották meg Budán Eötvös József minisztersége alatt (igazgatóul Zirzen Jankát kinevezve). 1872-ben a tanítónőképzőt kibővítették a felsőbb nép- és polgári iskolai pedagógusok képzésével, és ez az intézet átköltözött az Andrássy-úton számára emelt épületbe, ahol 1902-ig működött.
Időközben azonban szűknek bizonyult az Andrássy-úti épület, ezért új otthonába, az István-út (most Ajtósi-Dürer sor) és Hermina-út sarkán levő díszes és kényelmes nagy épületbe került 1902-ben az intézet, akkor már – 1898 óta – "Erzsébet Nőiskola” névvel.
A Fischof-féle telken létesült épületet Baumgarten Sándor és Herczegh Zsigmond építészek tervezték. A magasföldszint + két emeletes iskola a szomszédos Vakok Intézetéhez csatlakozó, L-alaprajzú, előkertes épület. A hullámvonalas attikával záródó homlokzatokat téglapárkányok és lizénák tagolják. Az ablakkeretek csipkézettek. A két homlokzat középrizalitja felett kupolás tető. Az alacsonyföldszinten volt a két nagy ebédlő, külön tálalószobákkal, közöttük a konyha, a fürdő-szobák, a mosó-, vasaló- stb. helyiségek, cseléd-lakások és éléstárak. A magasföldszinten az irodai helyiségek, fogadó szobák, osztálytermek, a tanácskozási és a tanári szobák, zongora gyakorlószobák, az igazgatói és két tanítónői lakás. Az első emeleten zeneterem, rajzterem, fizikai, kémiai, természetrajzi előadótermek, laboratóriumok és szertárak, kézimukaterem, könyvtár, tanári dolgozószobák A második emeleten a növendékek lakó- és hálószobái, mosdók. Az udvaron nagy tornaterem, amit dísztermül is használtak.
Az épület későbbi használói: 1918-tól Polgári Iskolai Tanárképző Főiskola, 1928-tól – a tanárképző Szegedre költözésétől – leánylíceum, 1934-től leánygimnázium, 1946 óta Teleki Blanka Gimnázium.

Forrás: www.egykor.hu