Bay Zoltán Szakközépiskola, Budapest

Bay Zoltán Szakközépiskola, Budapest

Tervező:
Helye:
1041 Budapest, Lőrinc utca 40.
Építés éve:
1902
Fényképek:
Turba Zoltán (belső)

 

A 2012-ben száztíz éves, szecessziós jellegű homlokzattal bíró épület 1902-ben készült el, kezdetben elemi népiskola működött benne, 1945-ben Iparos Tanonciskola kezdte meg működését, és az elkövetkezendő években különböző neveken szakmunkásképzőként folytatta tevékenységét. Ennek a jogutódjaként bezárásáig a Bay Zoltán Elektronikai Szakközépiskola és Műszeripari Szakiskola használta az épületet, ahol a nyolcvanas évek óta műszerészek oktatását kezdték, a szakmunkások mellett a kilencvenes évek közepétől szakközépiskolai szinten is, számítástechnikai oktatással kiegészítve.

Mit láttunk bent? A három bejárt iskola közül a legrégebbinek számító Bay Zoltán ingatlanja volt a legrosszabb állapotban benyomásaink alapján. A BFVK szakvéleménye szerint szerkezeti állapota jó, gépészete is csak korszerűsítésre szorul, nem teljes cserére, belseje azonban teljes felújítást igényel. A padló több helyen felfagyott és felpúposodott, a csempét levetette magáról a fal, pedig a bejárat közelében lévő egykori rádióstúdió falain még mindig jól tartják magukat a hangszigetelés érdekében felragasztott tojástartó dobozok. Az egész épület zegzugos folyosókkal van tele, sok helyen egy-egy termet galériával vagy elválasztófalakkal osztottak ketté. A tornaterem lecsupaszított állapotban fogad, közepén hatalmas olajfolttal, az udvari focipálya azonban jó állapotban van, minimális ráfordítással akár bérbe is lehetne adni, de ehhez az épület legalább egy vizesblokkját rendbe kellene hozni. Az alagsorban még klubhelyiséget is találtunk viszonylag jó állapotban.

Mik a tervek az ingatlannal? Bár voltak az épület iránt érdeklődők, leromlott állapota és a főváros központjától való viszonylagos távolsága miatt egyelőre senki sem adott be érvényes pályázatot a bérletre. Bár a BFVK elsődleges céljaként mindig az eredeti rendeltetésnek megfelelő - jelen esetben oktatási célú - felhasználásra keres bérlőket, ha ilyen nem akad, más célra is kiadnák az ingatlant, de az újpesti iskola leromlott állapotú, védettséget élvező épülete esetében ilyen érdeklődő sem volt.

Forrás: www.origo.hu