Stein-palota, Budapest

Stein-palota, Budapest

Tervező:
Helye:
1061 Budapest, Andrássy út 1.
Építés éve:
1882
Felújítás éve:
2011 (tető?), 2015 (külső vakolat)
Fényképek:
fortepan.hu

 

Naponta tízezrek haladnak el előtte. De mi is a története?
A Váci körút (ma Bajcsy-Zsilinszky út) és a Sugár (ma Andrássy) út környékén elnyúló szántókat 1764-ben parcellázták fel az egykori Resch-féle majorságról elnevezett zsákutcával együtt. Kammersperger Antal gyógyszerész a telekre 1829-ben építette fel emeletes házát Hild József terve szerint (A szomszédos telken, amelyen az Andrássy út húzódik, egy évvel korábban, 1828-ban egy másik épületet is felépíttetett a patikus, amelyet Kasselik Ferenc tervezett.). Az ingatlant 1864-ben alakítatta át a görög származású Muráthy Szilárd pénzváltó. A terveket Diescher József készítette el. (Muráthy egyik veje gróf széki Teleki Géza politikus, a Tisza-kormány belügyminisztere, unokája pedig gróf széki Teleki Pál földrajztudós, miniszterelnök volt.). Később a házat 1871-ben zombori Stein Károly Lipót gabonaügynök és kereskedő megvette, hogy egy év múlva, Ybl Miklós terve alapján teljesen átépítse a házat. Tudhatott valamit arról, hogy mi is lesz a Sugár útból... Az bár ezekből a tervekből – valamilyen ok miatt - semmi sem valósult meg, 1882-ben Láng Adolf terve alapján mégiscsak átadták a két sarokkupolában végződő négyemeletes, eklektikus stílusú bérházat. A bérház tulajdonjogát 1917-ben szerezte meg a Pesti Hazai Első Takarékpénztár Egyesület (PHETE). A két világháború között a Stein-házban működött a Tengerparti Gyógytelepek Rt. és a Központi Építő Rt. igazgatóságai. Szintén a Stern-palotában működött a Budapesti Közúti Vaspálya Társaság igazgatósága, a Schember Károly-féle császári és királyi Hídmérleg és Gépgyár lerakata, a Zsitvavölgyi Helyiérdekű Vasút Rt. központja, az Acetiléngáz Rt. központja, Fischer Ignác csemegekereskedése, a ház félemeletén Halperth Ákos Testegyenészeti, Massage- és Gyógygymnasztikai Intézete, illetve Wagner János gyógyszertára.

2001-ben a tetőtér tulaldonjogát birtokló vállalkozó építkezésbe kezdett, ám egy elszámolási vita miatt a kivitelező 2003-ban levonult a munkaterületről, az épület egy része, azért vált életveszélyessé. Így írt erről a NOL: "A homlokzati falsík a megbontott tetőzet miatt folyamatosan ázik, a vakolathullás, sőt a tetőről esetleg lehulló épületelemek miatt az életveszély folyamatosan fennáll az Andrássy út 1. szám alatti négyemeletes épület. A Fővárosi Önkormányzat illetékes hivatala mégsem támogatja a belvárosi ingatlant övező közterület lezárását, "tekintettel a nagy forgalmú csomópontra" - közölte a terézvárosi önkormányzat hétfőn.
A Stein palotaként ismert, világörökségi környezetben álló társasház nemrég kártérítési pert indított a tetőt megbontó céggel szemben, ám a jogerős ítéletig akár évek is eltelhetnek.
A terézvárosi önkormányzat közölte, az elmúlt években a ház állapotáról több szakvéleményt is készíttettek, amelyek életveszélyesnek nyilvánították a tetőhéjalást, a tetőszerkezetet, a szerkezeti elemeket, a díszeket, a kéményeket és a homlokzatot.
Az elmúlt évben két alkalommal is jelentős vakolat hullott le a homlokzatról a járdára, de ezek szerencsére nem okoztak balesetet. Hozzátették: miután a homlokzati falsík a tetőzet miatt folyamatosan ázik, a további vakolathullás, sőt a tetőről esetleg lehulló épületelemek miatt az életveszély folyamatosan fennáll.
A terézvárosi hivatal a társasházat a homlokzati, míg a tetőteret és az alatta lévő IV. emeleti szintet birtokló céget a tetőn lévő életveszély megszüntetésére kötelezte, mindeddig hiába."
8 évvel később kezték el a munkálatokat, de a födém egy részének elbontásáig jutottak.
2016-ban csak egy ideiglenes tető kapott az épület, de ennek a karbantartása és egy végleges tető építése is a tetőtér-tulajdonos kötelezettsége. Sajnos a zárófödémhez nem nyúltak, de annak a cseréjére is az ő kötelességük. Tehát az épület nem ázik, de még el kell majd viselni egyszer egy tetőtéri beruházás kellemetlenségeit.