Fáy-kastély, Pécel

Fáy-kastély, Pécel

Tervező:
Helye:
2119 Pécel, Maglódi út 57.
Építés éve:
1910
Fényképek:
ossian71,

 

Fáy György 1910 körül építette az eklektikus stílusú kastélyát, amiben a neobarokk elemek dominálnak. Az oromzatot a Fáy család címere díszíti.
A Fáy család története a tatárjárástól, IV. Béla idejétől kezdődik. A család már 1612-ben birtokos volt Pécelen. Fáy András iskoláit Sárospatakon végezte. Az ügyvédi vizsga letétele után 8 évig Pest vármegye szolgabírája.
1818-ban adta ki Friss bokréta című művét. A legnagyobb írói sikereit meséivel aratta: Fáy András eredeti meséi és aforizmái címmel. E mesék szinte kivétel nélkül célzatosak, valamilyen politikai vagy erkölcsi nézetet fejtenek ki. Pesti háza és fóti szőlője a kor számos nevezetes férfijának lesz találkozóhelye (fóti szőlőjében írta Vörösmarty a Fóti dalt).
1825-től tevékenyen részt vesz a politikában, Széchenyi eszméinek támogatója. Pest megye országgyűlési követe, a Budai Színház egyik igazgatója, a Kisfaludy Társaság első igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia helyettes elnöke. 1840-ben megalapítja az első magyar takarékpénztárt Hazai Első Takarékpénztár Egyesület néven.
1948-ban a péceli Fáy család kastélyában és a kastélyhoz tartozó parkban mezőgazdasági gépállomást hoztak létre. A cél az volt, hogy segítsék az egyénileg dolgozó parasztok, és az alakulóban lévő szövetkezetek mezőgazdasági munkáit. A gépállomásnak nagy jelentősége volt a falu életében, mert munkahelyet, elérhető helybeli szakmai segítséget jelentett. – 1952-ben a gépállomást megszüntették.
A gépállomás épületeit, eszközállományát, gépparkját felhasználva hozta létre – az akkori Földművelésügyi Minisztérium, - a mezőgazdasági szakmai képzést nyújtó iskolát Pécelen.
1956-tól az iskola már mezőgazdasági szakiskolaként működött. Ennek keretében mezőgazdasági technikumban, gimnáziumban érettségizett tanulókat vettek fel, országos beiskolázással.