Nyírvíz-palota, Nyíregyháza

Nyírvíz-palota, Nyíregyháza

Tervező:
Helye:
4400 Nyíregyháza, Széchenyi utca 1.
Építés éve:
1912
Felújítás éve:
2010
Fényképek
csiszerd, hermelin, Kiss Dávid, fortepan.hu, Horányi Mária, langlovagok.hu, A lucifer, Douwe, Antal Szilárd Tamás - építészeti üvegtervező

 

A nyíregyházi szecessziós és eklektikus stílusú Nyírvíz-palota Papp Gyula és Szabolcs Ferenc építészek tervei szerint épült 1910-1912-ben. Az impozáns külsejű épület oromzatán az ősfoglalkozásokat, vagyis a halászatot és a földművelést szimbolizáló, férfi- és női alakkal ábrázoló mozaikkép látható. Az épület nyíregyháza egyik legpatinásabb épülete, amely a korának egyik legmodernebbike is volt, építészetileg és városképileg is egy maghatározó épület.
Az épület lépcsőházának díszes ablakait, a lift a függő-folyósó lengő ajtóinak maratott üvegeit, valamint a homlokzat csodálatos díszítését Róth Miksa neves üvegműves készítette, akit nemzetközileg is elismert üvegművesként tartottak számon.
A Nyírvíz-palota építési naplóját és a kiviteli terv részleteit a Vízügyi Történeti Gyűjteményben őrzik, amely egy igen érdekes hiteles dokumentum az építés lebonyolításáról. A Nyírvíz-palota kupoláján valaha volt egy kitárt szárnyú rétisas, amely egy nyíregyházi bádogosmester munkája volt.
Sajnálatos módon a sast 1956-ban leszerelték, és utána nyoma veszett. A Városvédő egyesület is hiába kutatta a sast, nem bukkantak rá, igaz ugyan, hogy 1958-ban egy hátsó lépcsőfordulóban néhány darabja előkerült, de később azoknak is nyoma veszett, minden bizonnyal Nyírvíz-palota sas madara beolvasztásra került.
A Nyírvíz-palota második emeletén kapott helyet a Kállay-gyűjtemény, amely magába foglal egy tízezer kötetes könyvtárat, értékes kortörténeti fotókat, dokumentumokat, Kállay Miklós egykori miniszterelnök levelezéseit, Ilosvay Ferenc író kéziratait valamint báró Apor Gábor rendjel-gyűjteményét. Az egykori palotában jelenleg lakások, irodák és üzletek találhatók.

Forrás: nyiregyhaza.varosom.huÉpítészetileg: Nyírvíz palota, jelenleg lakások, irodák és üzletek. Földszint + 3 emeletes, gazdagon tagolt tömegű és homlokzatú sarok- és oldalrizalitokkal, tetőfelépítményekkel hangsúlyozott épület. Szecessziós jellegű, épült Papp Gyula és Szabolcs Ferenc építész. Zártsorú beépítésben álló, U alaprajzú épület, három emeletes, manzárdtetős, pala- és bádogfedésű épület.
Homlokzatai gazdagon tagoltak, oldal- közép- és sarokrizalittal. Széchenyi utcai homlokzatán (déli homlokzat) a földszinten egyenes záródású üzletajtók és kirakatnyílások, a középtengelyben félköríves kapu. Az első szint és a földszint között osztópárkány. Az első emelet 3+3+5+3+3 tengelyes, valamennyi ablak egyenes záródású.
A további két emelet 3+5+5+5+3 tengelyesek, a rizalitok ablakai egyenes záródásúak, gazdag köténydísszel. A középrizalit két szélső tengelyében hátrahúzott, áttört mellvédű erkélyek, közöttük páros ablakok. A rizalitok közötti részeken vasrácsos, konzolos függőfolyosó, egyenes záródású nyílásokkal. A rizalitok felett magas attikafal, rés padlásszellőző ablakokkal. A középrizalit attikafalán mozaikképek. A déli és keleti homlokzatot kupolával lezárt sarokrizalit köti össze. A keleti homlokzat 3+5+3 tengelyes. Megoldásaiban hasonló a déli homlokzat kialakításához. Az épületszárnyak két udvart fognak közre. A nagyobb udvar déli szárnyán beüvegezett függőfolyosó, rövidebb keleti és nyugati szárnyán konzolos, vasrácsos függőfolyosó mindhárom emeleten. A keleti udvaron, a déli szárnyon vasrácsos, konzolos függőfolyosó. A másik három oldalon egyenes záródású ablakok.

Forrás: muemlekem.hu

Köszönet a képekért a Antal Szilárd Tamás építészeti üvegtervezőnek!