Saxlehner-palota, Budapest

Saxlehner-palota, Budapest

Tervező:
Helye:
1061 Budapest, Andrássy út 3.‎‎
Építés éve:
1886
Fényképek:

 

A koraekletikus palotát Czigler Győző műegyetemi tanár tervei szerint 1884-1886 között építette Saxlehner András, a sasadi hévízforrások tulajdonosa, a Hunyadi János néven világhírűvé vált keserűvíz forgalmazója.
A palota Andrássy úti szárnyában a családi lakosztály, a Paulay (akkor Szerecsen) utcai fronton az irodák helyezkedtek el. A felsőbb emeleteken tágas bérlakások voltak. A belső terek kialakítását a kor legjobb mesterei és művészei végezték, a lépcsőház és két terem díszítőfreskóit Lotz Károly, az operaház festője készítette. A földszinti előcsarnokban a gyógyvíz ivását és a gyógyfürdőzés örömeit ábrázoló kompozíciók, a lépcsőforduló boltozatán és mennyezetén, valamint a harmadik emeleten a négy évszak allegorikus megfogalmazása látható. A lépcsőház és az ebédlő műves üvegablakait, a belső terek faragott és intarziás faburkolatait Forgó István, ajtóit Thék Endre készítette.
Az egymásba nyíló pompás termek sora, az eredetei berendezéshez tatozó velencei csillárok és tükrök, a ma is működő központi fűtés a századforduló nagypolgári ízlését és kényelmét érzékelteti. Az előszobából nyíló hosszú, kazettás mennyezetű terem az ebédlő volt, ahonnan át lehetett menni a tükörterembe.

Az ebédlő melletti tálalószoba szekrény formájú faburkolata ételliftet takart, amellyel a földszinti konyhából küldték fel az étkeket. A tálalóból a Lotz-freskókkal díszített hálószobába és a kis szalonba lehetett átjutni. A tükörterem allegorikus mennyezetfreskója mellett érdemes szemügyre venni az ajtók és a tükörkeretek díszítményeit. Az utolsó, ún. zeneteremben megmaradt az intazriás parketta. A szoba díszítőelemei a zenéhez kapcsolódnak, az ajtótáblák intarzia díszítményei, a kandalló márványfaragványai hangszereket ábrázolnak, a mennyezetet a négy zenei óriás Bach, Haydn, Mozart és Beethoven zeneszerzők portréja díszíti.
A házat a Saxlehner család 1938-ban eladta és új tulajdonosa az első emeletet a Gyáriparosok Országos Szövetségének adta bérbe. A második világháborút követően helyükre a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége költözött. Talán ennek köszönhető, hogy az egykori lakosztály eredeti állapotban és átalakítások nélkül megmaradt.
A Magyar Posta 1972-ben vette át a helyiségek bérleti jogát és a belső termek teljes felújítását elvégezte, mielőtt megnyílt volna a Postamúzeum első állandó kiállítása. A lépcsőházi és a beltéri Lotz-freskókat 1988 és 1990 között restauráltatta a Budapesti Műemléki Felügyelőség. 2000-ben a Postai és Távközlési Múzeumi Alapítvány a villamoshálózat és a falikárpit cseréje mellett restauráltatta a csillárokat és elvégeztette a faburkolatok konzerválását. A világörökség részét képező Andrássy út 3. számú épület műemléki védettségű épület. 2012-ig itt a Postamúzeum múzeum működött, majd eladták az ingatlant. Jelenleg pereskedés folyik (2014).

Forrás: postamuzeum.hu