Családi ház Pesthidegkúton, Budapest

Családi ház Pesthidegkúton, Budapest

Tervező:
Helye:
1028 Budapest, Járóka utca 18.
Építésziroda:
Építés éve:
2017
Fényképek:
Jedlicska Gergő, Kenéz Gergely

A telek szűkös lehetőségeinek maximális kihasználása az építészeti minőséget szem előtt tartva. A kötöttségekből előnyt kovácsolva születik meg az a kizárólagos épületforma, mely maximális hatásfokkal használja ki a lehetőségeket. Így keletkezik a ház vertikális lakótorony elrendezése pince, földszint, emelet és tetőtér bontásban.
A beépíthető terület szűkössége miatt a térelhatáróló és tartószerkezetek méretének minimalizálása fontos szempont volt, ezért az új épület tartófalai 20 cm-es Silka mészhomok téglából készültek. A meglévő ház továbbélésének módját a benne lévő anyagok megtartásával és újraértelmezésével képzeltük el. A megmenthető kisméretű téglákból és tetőcserepekből gondoltuk az új ház időtlen és ellenálló külső felületét. Az elbontott cserepek azonban nem voltak olyan minőségűek, hogy hosszú távon is biztosítsák az új épület megfelelő csapadékvédelmét, ezért új cserép alkalmazása mellett döntöttünk. Választásunk az egyenes vágású Róna cserépre esett, amely méretével és nyugodt síkedésképével jól passzol a picike épület markáns tetőgeometriájához. A tető "újszerűségét" a cserép színével is szerettük volna kihangsúlyozni, ezért a "fekete matt engóbozott" felületet választottuk. Ez a szín szépen összejön az antracit színű fekvőeresz csatornával és bádogos szerkezetekkel.
Az átmeneti terek szerves részét képzik a telek-ház együttesnek. Az épület hosszoldala mentén előtető alakít ki tornác jellegű fedett teret, mely az épület végén perforált pergolává alakulva fedett teraszt képez. Az előtető anyagában egyezik a ház vasbeton szerkezeti elemeivel. A nyers kortárs betonfelületek és a kortalan bontott tégla homlokzat párbeszéde határozza meg a ház külső karaterét. A falazat tömegéből adódóan az épület nyári hőháztartása kedvező. Az előtető és a terasz lefedése elegendő árnyékolást biztosít a földszinti nyílások számára, ezek megnyitásával a földszinti terek és a kert közötti határ összemosódik. Az emeleti nyílászárók árnyékolására tolható zsalúzia egészíti majd ki a külső burkot.
A telek szűkös adottságaiból és a család nagy igényének házasításából született meg egy formájában rendhagyó épület, mely az előtte ott álló ház hagyatékát tisztelve, belőle is építkezve foglalja el helyét, hidat képezve múlt, jelen és jövő között.