Újragondolt tanya, Algyő

Újragondolt tanya, Algyő

Tervező:
Helye:
6750 Algyő
Munkatársak:
belsőépítészet: Varsányi András, Varsányiné Ferencz Irén | kert- és tájépítészet: Varsányi András | statika: Fekete Kisztián | gépészet: Kisapáti Szilárd | elektromos: Wollner András | kandalló: Olajos Tamás
Építés éve:
2016
Fényképek:

A modern design gyakran épül a hagyományos múltbeli értékekre. A faházszerkezet kialakításakor Varsányi András, Pozsár Péter és Vas Norbert néhány fontos tényezőt tartott szemelőtt: minimalista terv és az alapformák integrációja.
A tulajdonos sokat ingázik Magyarországon. A hosszú és fárasztó munka után a család pihenhet Algyő külvárosában található vidéki házukban. Itt, egy akácerdő közepén épült a jelenlegi ház egy régi parasztház helyén.
Az új épület tájolása megegyezik a régi épületével. A ház tervezésekor alaposan tanulmányozták a helyszínt, hogy az építkezéskor minimális fakivágással járjon.

A keresztmetszet alakja másolja a hagyományos tanyasi házakat. A burkolat homogén: a tető, a falak és a ház körül lévő járdák szibériai vörös fából készültek, kivéve a könyvtárat, amelyen fehér kockaként jelenik meg a városi építészt.
A különböző funkciójú egységek a ház különböző szárnyaiban találhatók. Ezeket az egységeket úgy helyeztük el, hogy a köztük lévő terek kapcsolatot teremtsenek külső környezetükkel. A garázs és a vendégszobák külön szárnyat kaptak, és van egy úgynevezett klub, amely a család közvetlen lakókörnyezetétől elkülönítve találhatók: az ülő/étkező és a hálószobák. A klub által körülhatárolt külső udvaron "medence" és több különböző magasságú terasz található.
Az egymással szemben lévő ablakok világos belső teret biztosítanak és meleg hangulatot a nap minden órájában.

A tanya elnyerte a Média Építészeti Díj 2017 közönségdijját.