Lebegő tömeg, Budapest

Lebegő tömeg, Budapest

Tervező:
Helye:
1021 Budapest
Munkatársak:
Belsőépítészet: Singer Ádám, Koltai Bernadett
Statika: Takács János
Építésziroda:
Építés éve:
2013
Fényképek:
Bujonvszky Tamás, Villányi Csaba

 

A családi házak, nyaralók mint stílus, komoly kihívást jelentenek az ügyfelek és a építészek számára is. Az alaprajznak és a funkcionális kapcsolatoknak különös figyelmet kell fordítaniuk, mivel tükrözniük kell a családtagok szokásait, mint életteret. Ezek után figyelembe kell venni a többi szempontot, például a homlokzatot, a kialakítást. Irodánk a II. kerületben található villaépület tervezési munkáját pályázat útján nyerte el. Nagy öröm az építész számára, ha az ügyfelek vakon bíznak benne. Teljes erővel tudtunk volna cselekedni, az ügyfél csak azt mondta: "fiúk, ugyanazt akarom látni, amit láttam a látványterveken".

A kidolgozott tervek ellenére féltünk egy kicsit az építkezéstől, mert egy számunkra ismeretlen építőipari vállalkozóval, kellett együtt dolgoznunk. De az a lelkesedés és pontosság, amit kaptunk, meghaladta minden elvárásunkat. Soha nem álmodtunk arról, hogy egy négyszintes monolit vagy vasbeton szerkezetű lakóépület a környezettel együtt 8 hónap alatt készen áll az átadásra.
Az keskeny, két irányban erősen lejtős telken, amely hosszirányban áll az úttal, az épület az út felé zárva volt. Mivel ez egy meglehetősen magas épület, tömegét emeletenként vízszintesen eltolt részekre osztottuk. Az első emelet (földszint) az úttól egy külön falban végződik, a lejtő irányában, amely majdnem lebeg a térben, tovább növelve az élő szintet. Az emeleti kocka fehér tömege a földszint sötét burkolatának a fölött lebegő részén fekszik, szintén az útra zárva, de teljesen a déli kilátás felé. A legfelső emeleten minden irányból kihúzott dobozt helyeznek el, fekete, nagy panel lefedéssel, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Budara. Mentse el ezt a képet!© Bujnovszky Tamás© Bujnovszky Tamás Ésszerű, gazdasági megközelítést érezhet az egész épületben. A 300 nm-nél nagyobb alapterület egyáltalán nem udvarias. Terei ésszerűek a méretarányban, sehol sem érzi az ürességet, de mindent egy ismerős légkör befolyásol. A tömegek és a homlokzatok játék konzolokkal, egyedi falakkal, ahol a „híd” elem rendelkezik lebegő tetőtérrel, szokatlannak tűnhet, de elegancia érezhető rajtuk. A belső terek tisztasága, mérsékelt jellege és berendezése megmutatja a belsőépítész jó ízlését. A földszint elrendezése világos. A pinceszinten egy tartalék hálószoba található, a kiszolgáló helyiségek mellett. Az első emeleten a nappali-étkező-konyha és egy játszószoba található, az emeleten a gyermekek és a szülők hálószobája. A panorámás legfelső emelet pihenésre és kikapcsolódásra szolgál. Ez a villa biztonságosan áll a helyén változatosság és közepes jellegzetességek szempontjából, de ugyanakkor nagyságrendjét és megalapozott gazdagságát is mutatja.

tothproject