BudaWest irodaház, Budapest

BudaWest irodaház, Budapest

Tervező:
Helye:
1118 Budapest, Rétköz utca 3-5.
Építésziroda:
C.G.W. Építész Stúdió
Munkatársak:
Tartószerkezetek: Dénes Lóránt, Lendvai Katalin
Épületgépészet: Almay Kristóf
Elektromosság: Kelemen Ferenc
Kerttervezés: Szűcs Ákos, Botka Szilvia
Hidrogeológia: Kovács Miklós
Konyhatechnológia: Rátonyi Árpád
Környezetvédelem: Komlóssy Eszter
Közlekedés: Kovács Ákos
Liftek: Pölöskei Tamás
Talajmechanika: Kovács Miklós
Tűzvédelem: Székács András
Építés éve:
2010
Fényképek:
Bujnovszky Tamás, Csizmár Gyula

 

Az építés helyszíne a XI. kerületben, a Gazdagréti út-Rétköz utca-Nagyszebeni út-Szurdok utca által határolt területen található. A telek a Rétköz utcában közvetlenül szomszédos az "Eleven Center" bevásárlóközponttal, valamint dél felől a Szurdok utca sarkán álló társasház, cukrászda telkével. A telken korábban állt ipari-kereskedelmi épületegyüttest elbontottuk. A hátsókert felőli szomszédos telken távközlési üzemviteli épület található. A Rétköz utca túloldalán társasház, beépítetlen építési telek, valamint a Gazdagréti lakótelep egyik első lakóépülete található. A beépítés a telek környezetében jellemzően szabadon álló, karakteres, meghatározó épületegyüttes az Eleven Center. A Rétköz utca enyhén lejtős kanyarulata jelöli ki a tervezési terület közterületi határát.
A telek szabadon álló, magas igényszintű irodaházzal történő beépítésénél a környezet sajátosságait, léptékét, a fejlődő településrész központjának építészeti, közösségi és használati értékei növelésének igényét vettük alapvetően számításba. Az épület belső struktúrájának kialakításánál a racionalitás, a funkció maximális szolgálata, valamint az időben változó igények kielégíthetőségének biztosítása a tervezés szándékosan vállalt célja. Célunk volt, hogy az épület esztétikai hatása a keletkező új munkahelyeken a színvonalas, nyugodt, hatékony és biztonságos munkavégzést segítse elő.
Tervünk lényeges eleme volt, hogy az irodaház a Rétköz utca kanyarulatában, a főbejárata előtt hozzon létre a városi környezetet gazdagító közösségi teret, továbbá olyan térfalat alkosson, mely a XXI. század korszellemének megfelelő, a környezetébe illeszkedő építészeti értéket képvisel. A koncepció főbb céljai érdekében a tér- és tömegformálásban az osztott tömegek, nyitott-zárt terek együttes megjelenését választottuk. Az épület a közterület felől vállalja a transzparenciát, mely látványában is sugallja az épület átláthatóságát. Az irodaházat használók a környezetet az épület részeként érzékelik, a páratlan kilátás a hegyekre és a városra az épületen belül is érvényesül.

Az irodaház főbejárata a Rétköz utcai előtér tengelyében nyílik, megközelítése gyalogosan az alul nyitott "üveghártya" fallal jelzésértékűen határolt főbejárati belső udvaron (köztes téren) át lehetséges. A személygépkocsi forgalom is ennek a térnek a város felőli, déli oldalán éri el az épületet, a ki- és behajtás ezen a ponton zavarja a legkevésbé a kialakult forgalmat (megfelelő távolságot tartva a benzinkút és parkolóház forgalmától, valamint a Szurdok utcai kereszteződéstől). Az épület bejáratai a kialakuló, köztérként funkcionáló előtérből nyílnak.
A főbejárat a kétszintes előcsarnokba vezet, ahol információ, portaszolgálat és beléptető rendszer segíti az épületet használókat. A bejárat tengelye a hátsó, belső használatú udvarra nyílik, a hátsókert felé vizuálisan nyitott térből 6 db 13 személyes felvonó indul a három szint alatti parkolóba és a felső irodaszintekre. A telek hosszával párhuzamos két irodaszárnyat a vertikális közlekedők, WC csoportok, infrastrukturális gépészeti aknák és helyiségek alkotta zárt "magokból" álló keresztszárny köti össze. A földszinten a közlekedő magokat, a közösségi WC csoportot és az irodaházból zártan is használható konferenciatermet passzázs veszi körbe, amely a főbejárati előtérről, előcsarnokból indul és közvetlen kijáratot biztosít a hátsókert felé felnyíló belső udvar (pihenőpark) felé. Az irodaszárnyak alatt a passzázsból összefüggő üzlethelyiségek nyílnak. A passzázsból beléptető rendszeren át érhető el az irodaházat kiszolgáló belső használatú önkiszolgáló étterem is, valamint az előcsarnokból nyíló, éttermi üzemidőn kívül működő büfé. Az étterem konyhaüzeme - önálló szerviz bejárattal és kiszolgálással - a benzinkút felőli oldalkertből érhető el.
Az épület alatt 3 szint belső használatú, 299 állásos gépkocsi parkoló létesül. A pinceszinteken helyezkednek el a közművek csatlakozó helyiségei, gépészeti terek, a hulladékkezelés, takarítás, személyzeti öltözők, tércsoportjai, valamint az irodákhoz, épületfenntartáshoz szükséges raktárak helyiségei. Az első pinceszinten kerékpár- és motorkerékpár tárolót is kialakítottunk, továbbá minden szinten megtalálhatók az épület használatához szükséges mozgáskorlátozott parkolóhelyek is.
Az épület irodaszintjei nagy terű, a funkcionális zónákat (irodatér, szerviz, irattár, fénymásoló, számítástechnika, tárgyaló, eligazító-információs térzónák) rögzítő kialakítása a terek maximális flexibilitását, a mindenkori és gyakran változó igények kielégítését szolgálja. Az irodaszintek 200 fő használatára méretezettek, mozgáskorlátozottak által is használhatóak. A 4. emeleten tetőterasz, az ötödiken erkély emeli a használati értéket. Minden szinthez a hátsó, belső udvar felé tájolt és a felvonó előtér felől megközelíthető terasz, illetve erkély tartozik. Az épület tetőszintjén, hangszigetelő kulisszafallal takartan helyezkedik el a kazánház és dízel aggregátor, az épület klimatizálását, szellőztetését szolgáló berendezésekkel együtt.
Az épület tartószerkezetét monolit vasbeton falakra és pillérekre támaszkodó monolit síklemez födémek alkotják. A pillérek rejtett gombafejjel veszik át a födémterheléseket, kivéve a földszint alatti födémnél, ahol a pillérfejek látszanak. A -2., -3. pinceszinten a teherhordó fal kettős: külső rétege a vízzáró résfal, belső rétege monolit vasbeton bélésfal, közöttük drénlemezzel. A belső udvarok határoló falai, valamint a tetőszinti hangszigetelő paravánfalak acél tartószerkezettel készülnek.
Az irodaház homlokzatának tömör hatású részei ALPOLIC rendszerből készülnek. A 4 mm vastag kompozit, peremerősített alumínium lemezből készült burkolati mezőket a rendszerhez tartozó, méretezett, sajtolt és eloxált alumínium profil vázrendszer segítségével, hőhíd mentesen rögzítik a teherhordó szerkezetekhez. Az épület homlokzatának nagyobbik részét kitevő nyílászárók - helyzetüknek megfelelően - különböző akusztikai, funkcionális, esztétikai követelményeknek felelnek meg. Minden nyílászáró hőhídmentes kialakítású és szerelésű, anyaguk porszórt selyemfényű alumínium. A főhomlokzat egybefüggő üvegezett területei az oldalhomlokzatra a felső két szinten átfordulva strukturált üvegfal konstrukcióból készülnek. A sávablakos felületek, az erkélyekkel megszakított kétszintes felületek és a földszinti portálok látszóbordás megoldásúak.
A főbejárati kétszintes üvegfal filigrán tartóbordákkal, rozsdamentes acél kábelmerevítéses megoldással készül. A főbejárati és a hátsó, belső udvart határoló "üveghártya" fal tartószerkezete porszórt acél, merevítő rozsdamentes kábelekkel, melyekre a biztonsági edzett üveg mezőket speciális, méretezett rozsdamentes szerelvénnyel, pontmegfogásos módon rögzítik. Az épület lépcsőházaiban, erkélyein, teraszain a födémekhez rozsdamentes szerelvénnyel rögzített, porszórt acél oszlopos, rozsdamentes acélhúr betétes korlát készül, esztergált, impregnált és pácolt keményfa rúd kapaszkodóval.