Újpalotai plébániatemplom, Budapest

Újpalotai plébániatemplom, Budapest

Tervező:
Helye:
1156 Budapest, Pattogós utca 1.
Tervezőiroda:
Építés éve:
2008

 

Újpalota hetvenes években épített lakótelepe egy mára lassan történelminek nevezhető múlt városrendezési és szociológiai kísérletének kudarca. több tízezer ember új helyre költöztetésével nem lehet új lakóhelyet létrehozni. különösen akkor, ha hiányoznak, vagy szándékosan kimaradnak a tervezésből azok az intézmények, amelyek a közösséget szervezik és erősítik.
Az új plébániatemplom építése erre teremt lehetőséget. a lakótelepek lelki megújulásának erősítéséhez olyan épületre van szükség, amely egyszerre fejezi ki az egyház évezredes múltjának erejét és az állandó megújulásra való nyitottságot is.
A tízemeletes tömbök mellett a templom nem magassági értelemben tud kiemelkedni – hisz harmincméteres tornyán a kereszt még így is csak épp túlnyúlik a panelházak tetején – hanem építészeti minőségével. ugyanakkor a mai világi harsányság közepette a templomnak mértéktartónak, szerénynek, egyszerűnek, de erőt sugárzónak is kell lenni. a hagyományos építőanyagok, a kő, a tégla és a fagerendák alkalmazása emberléptékűvé teszi a házat. a tégla, amit a homlokzatba építettünk, a ferencvárosi malmok bontásából származik, most egy másféle kenyeret fog óvni.
A templom alaprajzi elrendezése hagyományos, a padsorok egy irányba rendezettek, a főoltár felé fordulnak. a főhajó mellett elhelyezett kápolna terét csak az alacsonyabb mennyezet választja el térben. a nyugati kapu és a főoltár határozott tengelyes elrendezését a párhuzamos vonalban elhelyezett és formailag is hangsúlyos keresztelőmedence és felolvasóállvány erősíti. a főhajót a kápolna felőli oldalfalon nyitott hatalmas ablakból beáradó fény tölti be. a lámpák a felülvilágítók és ablakok szerkezetébe illesztve helyezkednek el, így a mesterséges és természetes fény ugyanabból az irányból érkezik. a katolikus templomok hagyományaihoz illeszkedően az ablakok magasan helyezkednek el, rajtuk keresztül inkább a környező fák és az ég látszik, kivéve az utcai homlokzatot, ahol az arra járók a keskeny üvegcsíkokon betekinthetnek a templomtérbe, a keresztelőmedence masszív mészkőtömbje felett elláthatnak a főoltárig.
A homlokzati nyílások és a park felé megnyíló belső udvar a befogadás gesztusát erősítik. az új épület templom és közösségi ház is lesz. a terei a hitéleti funkciók mellett alkalmasak koncertek és kiállítások, előadások szervezésére. szeretnénk, ha a templom védett, szintben lesüllyesztett mediterrán hangulatú udvara megtelne élettel hétközben is, az iskolából, munkából hazafelé igyekvők megállhatnának itt egy pillanatra, köztük azok is, akik egyelőre csak keresik a kapcsolatot istennel.