Dandár Park, Budapest

Dandár Park, Budapest

Tervező:
Helye:
1095 Budapest, Dandár utca 22.
Munkatársak:
Soós Miklós, Tréki János
Statika: Neumayer Péter
Épületgépészet: Laczkó Jenőné
Villamosság: Laczkó Jenő
Környezetrendezés: Salgó Borbála, Kontra Dániel
Elektromos: Antal Zoltán
Tervezőiroda:
Építés éve:
2010
Fényképek:
Hoffman Dániel

 

A területen korábban ipari és kereskedelmi funkciójú építmények helyezkedtek el, amelyek bontásra kerültek. Az új ház alkalmazkodik a környezet meglévő beépítéséhez: a Dandár utca felől az utcavonalon csatlakozik a meglévő szomszédos épülethez, illetve a Vaskapu utca felől az építendő lakóépülethez. Az építtető által meghatározott program szerinti 187 lakás összesen hat emeleti szinten és a tetőtérben helyezkedik el. A 2-5. emeleteken az egymás feletti egységek kis eltérésekkel azonos alaprajzúak. A lakások között egy- és másfél szobás kis lakások, valamint nagyobb alapterületűek is megtalálhatók.
Az épület három alaprajzi töréssel zárja körül a Vaskapu és Dandár utca sarkán kialakuló új közterületet (parkot). A három töréspontban helyezkednek el a függőleges közlekedőrendszer elemei, a személyliftek és a füstmentes lépcsőházak, illetve a felszálló vezetékek aknái. A lépcsőházak körül három fogatolt épületrész alakult ki. A lépcsőházakból kis folyosók nyílnak, a lakások vagy közvetlenül a lépcsőházból, vagy a folyosóról közelíthetők meg. A társasház egy szekciója szintenként kilenc-tíz lakást foglal magában. Minden lakáshoz tartozik erkély vagy franciaerkély, a hatodik és a tetőtéri szinten pedig nagy méretű teraszok találhatók. A földszinten négy kiállítóterem kapott helyet a hozzá tartozó raktárakkal, illetve itt sorakoznak a lakásokhoz tartozó tárolók. Az 1. és 2. pinceszinten 120 állásos teremgarázs van, ebből az alsó szinten a belmagasság lehetőséget ad az ott lévő parkolóhelyek későbbi - emelőgépes megoldással történő - megkettőzésére.
Szerkezeti kialakításában az épület vasbeton pillérvázas, Ytong kitöltő falas, monolit vasbeton födémekkel és lépcsőszerkezetekkel. A homlokzati anyaghasználat illeszkedik az egykori ipari környezetben kialakult téglaarchitektúrához. A felületeken fehér mészkő- és natúr téglaburkolat található, illetve az előreugró erkélylemezek és áthidalók bizonyos helyeken - a téglaburkolat környezetében - fehér vakolt felületképzést kaptak. A téglaburkolat a lépcsőházak bejárati előtereiben is megjelenik. A tetőtéri szinteken horizontális irányultságú, natúr pácolt vörösfenyő burkolat fut végig. Az alacsony hajlású tetőt világosszürke patinázott korcolt cinkemez fedés és szegélyezés borítja. A nyílászárók sötétszürke színt kaptak, csakúgy, mint a szinterezett fém korlátok, amelyek vízszintes, áttetsző rétegelt biztonsági üvegezésű mellvédsávokat tartanak.