Batthyány-Montenuovo mauzóleum, Bóly

Batthyány-Montenuovo mauzóleum, Bóly

Tervező:
Helye:
7754 Bóly, Temető utca 1.
Építés éve:
1894
Felújítás éve:
2005
Fényképek:

 

A XIX. század végén a falu és az uradalom (a település neve korábban Németbóly volt, 1950 óta Bóly.) - házasságkötés révén - a Mountenovo hercegi család birtokába került és maradt 1945-ig. Ők építették a neoromán családi Mauzóleumot.
A Batthyány-Montenuovo család historizáló, neoromán és neogótikus elemeket ötvöző mauzóleumát Batthyány Júlia, Montenuovo Vilmos neje építtette 1879 és 1894 között.
A mauzóleum építését Montenuovo Vilmos felesége, Batthyány Julianna grófnő rendelte el 1879-ben. A neoromán – neogót stílusú épület művészi kiképzésével a maga nemében országos viszonylatban is párját ritkítja.
A település szélén, temetőjének közvetlen szomszédságában, a Bólyból Mohács felé vezető országút jobb oldalán magasodik a jellegzetes formájú épület.
A mauzóleum épületébe egy nyolc fokból álló széles lépcsősor vezet. A bejárati ajtó két oldalán négy-négy oszlop áll mélyvörös, illetve hófehér márványból. Az oszlopok egy-egy reliefcsoportot tartanak. A bejárati kapu bélletíveit, az ablakkereteket, a vízköpőket, a falakat díszítő kultikus formákat puhább homokkőből faragták. Az épület belsejében, a bejárattal szemben látható a szentély, közepén a vörös márványból készült oltár. Mögötte az apszis falán hatalmas fakereszt, rajta ember nagyságú faragott Krisztus-test, amely Bach Márton németbólyi fafaragó-művész munkáját dicséri. Az előtérben egyetlen gránitoszlop tartja a kórust, a karzatot, és a kupolát.
Az épület falaiban kialakított, vörös márvány táblával lezárt sírhelyekben a Montenuovo család következő tagjai nyugszanak: bal oldalról Wilhelm Albrecht von Montenuovo, felesége Batthyány Julianna, és három kiskorában meghalt lánygyermek. A jobb oldalon Alfred von Montenuovo, felesége Kinsky Franziska, és Montenuovo Nándor.
A mauzóleum történetének legnagyobb és legátfogóbb renoválására 2005-ben került sor. Bóly Város Önkormányzata az Európai Unió SAPARD-programja keretében nyert el egy nagyobb összeget, amelynek segítségével megtörtént a mauzóleum eredetei állapotának helyreállítása. A mauzóleum nagy terme ma a település ravatalozójaként működik.