Kálvin téri Református templom, Szeged

Kálvin téri Református templom, Szeged

Tervező:
Helye:
6721 Szeged, Tisza Lajos körút 35.
Építés éve:
1884
Fényképek:
Nóbik Attila, Borzos Kata, egykor.hu

 

Szegeden a Református palota szomszédságában áll a Kálvin téri Református templom, melyet a helyiek csak kakasos templomként emlegetnek, a templomtornyon forgó, kecses vörösréz szélkakas végett.
A Református templom 1884-ben épült Schulek Frigyes építész tervei alapján, amely az észak-német gótika stílusjegyeit viseli, és talán az építész egyik legszebb munkájának mondható. Megépítése a Nagyárvíz utáni újjáépítést jellemző összefogás szép példája. Helyét Tisza Lajos királyi biztos közbenjárása alapján jelölték ki, a város ingyenesen adta át az egyháznak, a mélyen fekvő telek feltöltését pedig, saját költségén vállalta Gregersen Guilbrandt, norvég építési vállalkozó, aki maga is református lévén szívügyének tekintette a templomépítést. A kis alapterületű, neogótikus stílusú templom háromszög alakú telekre épült. Alaprajza háromlevelű lóherére emlékeztet. A templommal átellenben áll a Református palota, Magyar Ede 1911-ből származó, eklektikus-szecessziós stílusú alkotása. A Kálvin téri templom nem a méreteivel tűnik ki, hanem a gondosan tervezett arányaival és a szépen kialakított részleteivel.
A templom külsejét az teszi igazán érdekessé, hogy a három hajója egymáshoz képest 120 fokban kapcsolódik össze, és azok metszéspontjából emelkedik ki a hatszögű huszártornya. A furcsa szögek ellenére a torony szép harmóniában van a hajók tetőszerkezetével. Az építész a templom épülete mellé egy szép sudár jegenyefát is megálmodott, el is ültették a fát, amely oly hatalmasra nőt, hogy termete már a tornyon álló kakassal vetekedett. Az a mendemonda járja, hogy mikor ezt Schulek Frigyes a városban tett látogatása során megtudta, megsiratta azt a gyönyörű fát.