Szuperszámítógép Központ, Debrecen

Szuperszámítógép Központ, Debrecen

Tervező:
Munkatársak:
Boda Szabolcs, Holyba Pál
Tervezőiroda:
Helye:
4028 Debrecen, Kassai út
Építés éve:
2015
Fényképek:
Bujnovszky Tamás

 

Magyarország legnagyobb, Leó névre keresztelt szuperszámítógépe a Debreceni Egyetem Kassai úti kampuszán az átadás napján, 2015. június 17-én. A másfél milliárd forintba kerülő beruházás elkészültéhez az egyetem 100 millió forinttal járult hozzá. Az új szuperszámítógép-központ egyetemi kutatócsoportok valamint cégek vagy magánszemélyek, tudományos számítási feladatainak ellátására és adattárolására szolgál. Gaál István, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese szerint "Az új központ a világ élvonalába emeli majd a Debreceni Egyetem informatikai hátterét".
A beruházásnak köszönhetően Magyarország felkerült a világ szuperszámítógépes top 500 listájának 308. helyére. A 400 m2-es alapterületű kétszintes épület földszintjén található egy 150 m2-es szerverterem. Az emeleti szinten a speciális elektromos és gépészeti terek, valamint falakkal körbezárt szabadtéri nyitott gépészeti tereiben foglalnak helyet a szupergép hűtőegységei. E mellett itt található a 70 m2-es kutatólaboratórium és munkaállomás is.
Az épület tereinek méretezése lehetővé teszi a hosszú távú fejlesztést, pár éven belül megduplázhatóvá téve a szuperszámítógép erőforrásának növelését.
A meglévő és az új épület azonos geometriával kíván kompozíciós egységet alkotni. Míg a DEM magassága áttört rácsszerkezetben teljesedik ki, addig a Szuperszámítógép épülete egy határozott északi térfalban hozza az azonos magasságot. A két épület finoman válaszol egymás szerkesztési alapelveire. A két "kocka" együttes erővel már határozott térbeli irányt jelöl a kampusz területén annak további térdinamikát adva. Az épület visszafogott, költséghatékony egyszerű anyaghasználattal dolgozik. A főhomlokzat egy relief-el lett gazdagítva, bemutatva az épület funkcióját. Az épület léptéke annak tömegbontása törekszik arra, méltó szoborszerű tagja lehessen az egyetemi kampusz már álló épületeinek sorában.>

Forrás: napur.hu