Pannon Falap-Lemez központ, Biatorbágy

Pannon Falap-Lemez központ, Biatorbágy

Tervező:
Helye:
2051 Biatorbágy, Tormásrét utca 10.
Munkatársak:
Gácsi Levente
Tartószerkezet: Facskó Gergely
Épületgépészet: Lencsés János
Épületvillamosság: Lisz Rezső, Vas Attila
Kerttervezés: Zentai Katalin
Építésziroda:
Építés éve:
2007

 

A Ferdinánd és Ferdinánd Építészeti Iroda Faipari Kereskedelmi központja kiemelkedik Biatorbágy környékbeli ipari épületei közül: rögtön elhelyezkedésével, ahogy a meredek útról felnézve uralkodik az alatta elterülő területen, de formailag is újat hoz, a „hagyományos” – a környéken elég gyakori – ipari telephelyekhez és épületekhez képest.

Hely/zet
Meredek domboldalban, a kialakított parkoló mögött, éles vonalakkal metszi ki helyét az épület, illetve épületsor. A látványt teljesen domináló főépület mögött, nyaktaggal csatlakoztatva nagy raktárépületet is találunk. Az ipari építészet puritán, funkcionalista „szabályai” e legutóbbinál tökéletesen érvényesülnek is: a több mint 1500 m2-es alapterületű, téglány alaprajzú, két hajóra osztott, kívül fehérre festett, előregyártott vasbeton elemekből, pillérekből és gerendákból 8m belmagasságú egyszerű, tároló funkciójú tereket terveztek az építészek. Valami merőben más koncepció érvényesült a főépületnél mind formailag, mind pedig anyaghasználatában.

Anyag
A kétszintes beton sávalapra épített irodai és kereskedelmi funkciót ellátó reprezentatív szárny Binder BBS falapokból épült. Mind a tartó – a faelemek a beton lemezen keresztül az alaptestekre vezetik le a terhet – , mind az elválasztó, mind pedig a lefedő funkciót ezzel az egy anyaggal oldották meg. A falapok egymásra keresztirányban épített táblásított fenyőrétegekből állnak. Jó teherbírást, illetve kiváló pára- és hőtároló képességet tulajdonítanak neki. Az előregyártott lapokat ácsüzemben, az előzetes elemtervek alapján méretre vágták, majd a helyszínen 10 nap alatt összeszerelték. Ez volt talán a 2006 novemberétől – 2007 júniusáig tartó építkezés legrövidebb fázisa.

Forma
A telek szélével párhuzamos nyaktaghoz baloldalával, kicsit előre húzva, ferdén csatlakozik az enyhén trapéz alaprajzú tömb. Magát a térformát a második szinten jobb- és baloldalon az épület sarkainál, egy-egy kiugratott ugyancsak trapéz alaprajzú kubus bontja meg; mintha külön építőelemként, külön tárgyként rá/belehelyezték volna őket az épületbe. Tovább bontja az egyszerű geometriát a kubusok tetejének szintjében merészen előrehúzott és a második szint homlokzati vonalát követő fa tetőelem. A homlokzat síkját, a földszinten a bejáratot keretező ugyancsak BBS-ből készült egyszerű geometrikus szélfogó osztja. Az építészek következetességét mutatja, hogy alaprajzilag itt is egy trapézformával találkozunk, aminek a homlokzatot metsző vonala szépen folytatódik a belső terek felé. A térbelileg kiugratott három elem színével is kiemelkedik az épületből: míg a felmenő falszerkezeteket mindenütt világos, pasztell szilikát vakolat borítja, a kiugratott elemeknél látszónak hagyták a BBS felületeket, mindössze zöldes-szürkés árnyalatú, UV-álló vastag lazúr réteggel kenték le a fafelületet. A fa nyílászárók szépen tagolják a homlokzat síkban hagyott részét. A nyílászárókon belüli osztások az aranymetszés arányrendszeréhez közelítenek, ahol az alsó nagyobb osztásokat, mellvédszerűen fával borították és a bal- vagy éppen jobboldali keskenyebb osztást falécezéssel tették változatossá. A homlokzat elsőre szinte szimmetrikus benyomást kelt, de tulajdonképpen jobb oldali hangsúlyt kapott: a kiugró „fadoboz” elem ott valamivel nagyobb és az épület jobb oldalsó homlokzatával párhuzamosan külön oszlopos alátámasztást is kapott, illetve a bejárat is kissé jobbra tolva helyezkedik el a főhomlokzaton. Ez a hangsúly eltolás jogos, hiszen az épületegyüttes további részei, az udvar, a nyitott-fedett és a zárt raktárrészek, mind erről az oldalról közelíthetők meg.
A megrendelő célja tehát, hogy az épület megjelenésében is a cég profiljára utaljon, és funkcionálisan is megfeleljen, teljesült: a felépült központ mindenképpen példát mutat az új fa szerkezeti elemek (BBS lapok) építészeti használatában, de belső tereiben is mindenütt hangsúlyosan használja fel a fát; ugyanakkor 2500 m2-es fedett területével mindenféle kereskedelmi és raktározási funkciónak is megfelel. Mindezen felül pedig az épület a faszerkezetektől megszokott könnyedséggel szemben meglepő stabilitást sugároz, ami, ha ezt egy céggel azonosítjuk szintén nem megvetendő karakterjegy.

Entz Sarolta