Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kara

Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kara

Tervező:
Helye:
7400 Kaposvár, Guba Sándor utca 40.
Munkatársak:
Szekér László
Építésziroda:
Építés éve:
1988

 

A kaposvári agráregyetem új épületegyüttese két, egymással összekapcsolt ötszintes házból áll: egy magasabb, henger formájú oktatási tömbből és egy korábban emelt, gyökeresen átépített hasáb alakú szárnyból.
A különösen gazdag textúrát hordozó téglahomlokzatok az épületeket szervező tengelyeknél mintegy felhasadnak, élben végződő üvegfalak törik át testüket. A hengeres szárnyon ez a nyílás a boglyaíves főbejáratban folytatódva egészen az alapokig fut, mélyéből az előreugró tetőt támasztó, nyúlánk ágasfák nőnek ki. Szintén sugarasan felbomló fagerendák ölelik körbe a legfelső szint ablakait és az épületet koronázó kupola lefedését is.
Az épületek organikus szellemiségéhez kapcsolódnak a formai utalások, szimbolikus vonások is: a kapukeret alakzata, a hasadékok, előretüremkedő alakzatok mind a termékenység, a férfi-női princípiumok, az élet csírájának jelképei. Az építész tehát olyan tartalmat ültetett alkotásába, amely közvetlenül kapcsolódik az egyetemen oktatott tudományokhoz, az élet, a szaporodás folyamatának vizsgálatához.