Mobilis Kiállítási Központ, Győr

Mobilis Kiállítási Központ, Győr

Tervező:
Helye:
9026 Győr, Vásárhelyi Pál utca 66.
Munkatársak:
Épületszerkezetek: Becker Gábor, Kuntner Ferenc
Tartószerkezetek: Nagy András, Marót Balázs
Épületgépészet: Mangel Zoárd, Kerék Attila
Épületvillamosság: Ivanics Zoltán, Nyári Ottó
Forgalomtechnika, külső közmű: ifj. Kovács Tamás, Tóth Gyula
Környezetrendezés: Torma Sarolta
Rehabilitációs környezettervező: Kormányos Anna
Építésziroda:
Építés éve:
2012

 

Győr egyik legújabb oktatási-turisztikai attrakciója, a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ Európában is egyedülálló, tematikus tudományos játszóház. A Széchenyi István Egyetem mögött kerekedő épület, ami a Wankel-motor dugattyújára emlékeztet, már önmagában is izgalmas látnivaló, de érdemes a formán túl is megismerkedni a Felfedezések Házával.

A Mobilis elsődlegesen a járművekre és a közlekedésre, tágabb értelemben pedig a mozgásra, a mobilitásra koncentrál úgy, hogy testközelbe hozza a természet- és műszaki tudományokat és azoknak érdekes oldalát tárja izgalmasan elénk.
Ki ívháromszöghöz, ki gitárpengetőhöz, ki pedig egy belső égésű motor, egész pontosan a Wankel-motor dugattyújához hasonlítja a Mobilis épületének formáját, abban azonban mindenki egyetért, hogy a maga nemében nagyon különleges és egyedi.
Az épület tervezői az Építész Mester Egylet által fenntartott Építész Mesteriskola XX. Ciklusának hallgatói és mestere voltak: Görbicz Máté, Kund Iván Patrik és Szabó Dávid hallgatók és Nagy Iván mester.
Nagy Iván vezető építész tervező a szakmában egyébként nem teljesen megszokott módon vállalta, hogy nem egyszerűen továbbtervezi a tervpályázaton nyertes pályamunkát, hanem a hallgatókkal együtt - akik maguk is gyakorló építészek - egyenjogú szerzőtársakként dolgoznak tovább az épület tervein. A tervek az Építész Stúdió Kft. irodájában készültek.