Pannonhalmi Apátság Látogatóépülete

Pannonhalmi Apátság Látogatóépülete

Tervező:
Helye:
9090 Pannonhalma, Tóthegy 1.
Munkatársak:
Társtervezők: Födémesi Zsuzsa, Bártol Nándor, Simongáti Veronika
Statika: Földvári Gábor - Földvári Mérnökiroda Kft.
Üvegszerkezetek: Stocker György - Stokplan Kft.
Épületgépészet: Erhardt Lajos - Novoterv Kft.
Épületvillamosság: Szabó László - Elpro Kft.
Tűzvédelem és költségvetés: Takács Lajos
Konyhatechnológia: Polnauer Lajos - Gasztro-Optik Kft., Kátai Barna - Gasztroszerviz Mérnökiroda Kft.
Közúttervező: Csejtei György - Viadukt Kft.
Tervezőiroda:
Fényképek:
Építés éve:
2010

 

A Budapesttől mintegy 120 km-re található, az UNESCO Világörökség Bizottságának döntése nyomán 1996 óta a világ kulturális örökségének részét képező Pannonhalmi Benoés Apátság Magyarország kiemelkedő történelmi emlékhelye, egyházi és művészettörténeti központja. Az apátság vonzereje és a környék természeti adottságai miatt a város Magyarország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontjának számít. Az irodánk által készített és első díjazásban részesült pályamű alapján megvalósuló új látogatói épület is az Apátság további vonzerejének növelését szolgálja. A beruházás keretében új gasztronómiai szolgáltatások bővítése valósul meg valamint új kerékpár, személygépkocsi és autóbusz parkolási lehetőségek létesülnek.
A tervezési terület az Apátság közvetlen közelében, a Kosaras-dombon helyezkedik el. A jelenlegi állapot szerint a domb teljes felületet aszfalt burkolat fedi, mely zöld, táji szerepének visszaállítása fontos bírálati szempont volt. A környék leghangsúlyosabb építészeti eleme a 2003-ban tervezett Fogadó épület, ami az Apátság műemléki környezetében is erős vizuális dominanciával bír, mely az irodánk által készített koncepcióban is megtartja "szimbólum" jellegét. Az új látogatói épületet megjelenésében, tömegalakításában és a meglévő Fogadóépülethez való viszonyában a visszafogottság jellemzi. Arra törekedtünk, hogy a látogatói épület a már meglévő fogadó épülettel kiegészüljön, és azt erősítve működjön, biztosítva ezzel az idegenforgalom kulturált fogadásához szükséges feltételeket.
Koncepciónk szerint a látogatói épület két szinten biztosítja az Apátságba érkezők ellátását. Az alsó szintje a domb természetes tömegébe süllyed és csak a felső része jelenik meg a tájképben. Ez a rejtőzködő habitus a terv egyik nagy értéke. A domb formai és a természeti környezet visszaállítását szolgálja a parkolok megoldása is, ami a végleges, rendezett talajszint alatt helyezkedik majd el.
Az alsó, a parkolókkal megegyező szinten a kávézó teraszára érkeznek a látogatók. A kávézóval közvetlen kapcsolatban van a konferenciaterem funkció számára fenntartott térrész, mely használható igény esetén a bővítményeként - akár kiállítótér funkcióval kiegészülve -, illetve mobil fallal elválasztva előadások, rendezvények megrendezésére is alkalmas. A dombból kiemelkedő egyszintes épülettömegben az éttermi funkciók kapnak helyet, az ehhez tartozó kiegészítő helyiségek a parkoló szintjén találhatóak, biztosítva ezzel a felső rész átlátható és rugalmas térszervezését. Ezen a felső szinten kap helyet a programban megadott két különböző kategóriájú étterem. Az "a la carte" és az önkiszolgáló rész egymással közvetlen kapcsolatban, de igény szerint elválasztható módon került kialakításra. A támfal túloldalán, az éttermekkel közvetlen kapcsolatban egy fogyasztóteraszt alakítottunk ki, mely pihenésre, rendezvények lebonyolítására egyaránt alkalmas.
Építészeti koncepciónk szerint a terület megújítása által lehetőség nyílik arra, hogy a tárlatvezetés kezdetéig fennmaradó időt is kellemesen töltsék el az Apátságba látogatók. A zöldre visszaállított domb egy nagy pihenő felületként funkcionál, melyen akár a fűben ülve lehet csodálni a panorámát.