Ikerházak a zöldövezetben, Nyíregyháza

Ikerházak a zöldövezetben, Nyíregyháza

Tervező:
Helye:
4400 Nyíregyháza, Korányi Frigyes utca
Munkatársak:
Berta Gyöngyi, Kenyeres László, Kiss András, Schadl Zoltán, Tóth Csaba
Szerkezettervező: Horváth Sándor, Schreiber Gábor - Pataky és Horváth Kft.
Statika: Kovács István - Kovács és Kovács Stúdió Kft.
Gépészet: Tímár Tamás - Optimál+
Elektromos: Rácz Géza
Kertészet: Páll Attila - Bojza Bt.
Építésziroda:
Építés éve:
2012
Fényképek:

 

Az iker családi házak egy kelet-magyarországi nagyváros kertvárosi övezetében épültek, akácerdővel borított domboldalban.
Két jóbarát által, akik egymástól alig különböző házakat kívántak építeni. A szerény külsejű kétszintes családi házak pincéjében a kiszolgáló funkciók (garázs, wellness, raktárak, gépészet) kaptak helyet, felül, a dombra nyíló földszinteken a lakószobák a fedett teraszokkal.
A tágas telken a házakat kötetlenül lehetett elhelyezni és formálni. A kedvező dél-keleti tájolás és a nagyszerű kilátás is egybeesik a megérkezés irányával. A garázsok ezért kézenfekvően a konzolosan kinyúló nappali részek alatt kaptak helyet. A keleti reprezentatív vendégbejáró és a nyugati kerti kijárat az épület fő tömegéből kiforduló oldalsó loggiákon nyílnak.
Az épület kompozíciója lényegében három épülettömeg egy középpont körüli elforgatásán alapul, amelynek következtében az egyes helyiségek a legkedvezőbb helyzetet kapják.
Az előszoba középen, az épület legkeskenyebb részén nyílik. Előtte a konyha-étkező és a nappali körpanorámát és közvetlen kertkapcsolatot élveznek. A hálórész az északi épületszárnyakba húzódik be.
A ház vasbeton szerkezettel épült, kitöltő tégla falakkal. Az egymásba metsződő, egymásból kiforduló épületszárnyakat eltérő homlokzati burkolatok karakterizálják, az egyik házon nyerstégla és thermofa, a másikon fordítva.

Forrás: Ekler Dezső