Domony-villa, Budapest

Domony-villa, Budapest

Tervező:
Helye:
1125 Budapest, Lóránt út 22.
Építés éve:
1914

 

A ház a nagyméretű telek Lóránt út felső felén épült, a nagyszabású téglalap alaprajzú épület. Út felőli homlokzata szimmetrikus két íves végződésű rizalittal tagolt. A völgy felé néző hátsó homlokzata 1+1+3+1+1+ tengelyes. úgy, hogy a két szélső tengely visszaugratott épületszárny, árkádíven álló emeleti teraszokkal. E homlokzat középrizalitja a manzard tetőbe metsző íves oromzattal hangsúlyozott. Az épület osztó- és zárópárkányzattal tagolt.
Az épülethez tartozó kert, a védelemre javasolt értékes kertek közé sorolható. Eredetileg elegáns, kettős lépcsőfeljáró az Óra utca 13. felől ma rendkívül elhanyagolt, a tiszafasor gondozatlan, nyesetlen.
Károlyi Mihály, magyar köztársaság első miniszterelnöke 1919-ben, átmenetileg – szökéséig – itt élt családjával. A "testőrsége" a közeli Diana út 25/c-ben az Óra-villában szállásolták el.

Két hónapja lesz annak hogy a belügyi kormány rendelkezése folytán lakásomat (Svábhegy) Lóránt út 22 engemet detektívek őriznek. Minden kettő-kettő felváltva tette ezt a szolgálatot. Így összesen 8-10 ember fordult meg nálam szolgálatukat jól és pontosan végezték, ebben nem volt baj.

Forrás: Részlet Károlyi Mihály leveléből Landler Jenőhöz, 1919. július 4.