Hangvilla, Veszprém

Hangvilla, Veszprém

Tervező:
Helye:
8200 Veszprém, Brusznyai utca 2.
Munkatársak:
Kovácsné Pikler Andrea, Bors Bálint, Szabó András
Szerkezet: Zalavári István, Holéczy László, Szentes Veronika, Bódy Viktória, Ther Balázs
Légtechnika, fűtés: Tuczai Attila
Világítás: Szurmai Zoltán
Akusztika: Fürjes Andor Tamás
Tűzvédelem: Rózsa Sándor
Út-, tereprendezés: Kovács Géza
Építés éve:
2013

 

Veszprém új kulturális agórája a Hangvilla. A hajdani Séd mozi helyén új funkciókkal megtöltött Multifunkcionális Közösségi Tér jött létre a Delta Mérnöki Iroda építészei, Anthony Gall és Albóciné Ábrahám Gabriella vezetésével.
A Hangvilla a hajdani veszprémi Séd Mozi épületében kap helyet. Az ingatlan a ’80-as évektől önkormányzati működtetése végéig filmszínházként üzemelt. 2005-ben vásárolta meg a Swing-Swing Kft. A Hangvilla-projekt kezdetéig két intézmény működött benne sikeresen: a Pannon Várszínház egész estés színházi darabokkal, musical-ekkel, és az Expresszó Ifjúsági Klub, élőzenés koncertekkel, fellépésekkel.

A Swing-Swing Kft. nagyszabású beruházásának köszönhetően a gazdag zenei hagyományokkal és jelennel rendelkező Veszprém városa számára egy modern, a 21. század technikai igényeit szolgáló, korszerű épületegyüttes jön létre. Az intézmény a megújult környezetben továbbra is első számú stratégiai közművelődési feladataként a művelődéshez való jog tiszteletben tartása okán, a közösségi színterek működtetését, a magyar kultúra- és hagyományok ápolását, a művészeti képzést, a városban működő alkotói közösségek segítését, a minőségi kultúrához való hozzáférés biztosítását, a közkultúra támogatását, a kultúra és műveltség iránti igény fenntartását, valamint az igényes szórakozási lehetőségek megteremtését tartja. A Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér a kultúra egészére nyitott, a kulturális tradíciókat fundamentumként értelmező, de az alkotó újdonságoknak helyet adó, a kultúrát erőforrásként kezelő irányvonalat képviseli.
A Hangvillában helyet kapó funkciók: 500 főt befogadó Hangversenyterem, színházterem. Az oratórium alkalmas lesz egy nagyzenekar befogadására, színházi előadások, koncertek, bálok, esküvők megtartására is Konferenciaterem konferenciák, tanfolyamok, céges rendezvények, bemutatók megtartására Kamaraterem kisebb rendezvények, előadások megtartására Zenekari próbaterem a Mendelssohn Kamarazenekar részére Kórusterem Veszprém Város Vegyeskara és más együttesek részére Ifjúsági szórakozóhely az alsó szinten az Expresszó Ifjúsági Klub részére Étterem, kávézó Parkoló 48 férőhellyel Közösségi élettér kiállítások, közösségi összejövetelek befogadására A nagyterem a pótszékekkel együtt 471 fő befogadására képes. Nagyon praktikusság teszi, hogy kivehetők belőle a székek, és a nézőtéri rész a színpad szintjére hozható egy emelőrendszerrel. Így bálteremmé vagy akár közel 300 fős esküvői helyszínné alakítható. Albóciné Ábrahám Gabriella építészmérnök így nyilatkozott a vehir.hu-nak a tervezésről: "Igyekszem mindig a funkciónak megfelelő, nem túl drága házat tervezni, amely lehetőleg illeszkedik a környezetébe, s visszaköszön a hely szelleme". A Hangvilla kapcsán – Különösen figyelni kellett az adottságokra, meg kellett tartani a meglévő mozit, amire egy nagyon szép épületet igyekeztünk felhúzni. A zene olyan művészet, amit meg kell tisztelni azzal, hogy az épület is méltó hozzá.