Sauflon Innovációs Központ, Gyál

Sauflon Innovációs Központ, Gyál

Tervező:
Helye:
2360 Gyál, ProLogis Ipari Park 4.
Építés éve:
2013
Munkatársak:
Csûri Johanna, Holics Tamás | üvegszobrász: Bojti András | tartószerkezet: V. Nagy Zoltán | épületgépészet: Lucz Attila | villamosság: Balázs Judit | akusztika: Mnyerczán György | tűzvédelem: Báder György
Építésziroda:
Fényképek

 

A Sauflon Innovációs Központ Gyálon, a ProLogis Ipari Park 4. számú épületének bővítményeként, az 5. számú épületben található, a Sauflon Kft. kontaktlencse gyártóüzeme mellett. A meglévő gyárcsarnokban a Központ "doboz a dobozban" elv szerint épül fel, a megépült vasbeton vázszerkezettől független, szerelt acél tartószerkezettel.

Az átépítéssel érintett homlokzatszakaszt nagyméretű függönyfallal nyitottuk meg. A szélfogón közvetlenül a passzázs 6,0 m széles és közel 10,0 m belmagasságú, nagyvonalú terébe lépünk, itt egyből feltárul a légtérbe beálló óriási fahasáb – az előadóterem és a passzázs két oldalát összekötő üveghidak látványa. A földszinten az előcsarnok, a ruhatár kapott helyet, a passzázs végén, az előadóterem tömege alatt a kávézó található. A kávézó és ruhatár között helyeztük el a kávézó kiszolgáló részeit, a gépészeti és elektromos helyiségeket, átellenben a mosdókat, liftet, kétkarú lépcsőt. A lift előtt a gyárcsarnokba nyíló átjárót. A passzázs hátsó falán elhelyezett nagyméretű homályosított tükörfelület optikailag megduplázza a passzázs impozáns terét.
A lépcsőn az emeleti közlekedő oldalra nyitott terébe érünk, ahonnan a három üveghídon keresztül átkelhetünk a túloldalon található termekbe: a kontaktlencse próbáló helyiségbe, illetve a 15 fős tárgyalóba. A másik két híd az előadóterembe vezet. A markáns faburkolattal ellátott óriási hasáb kiemelkedik a belső térben uralkodó tiszta, fehér felületek közül, jelezve, hogy ez a Sauflon Akadémia lelke. A fahasáb két barlangszerű bejárata mellett technikai helyiségek és egy tolmácsfülke kapott helyet. A passzázs tetején négy nagyméretű bevilágító felületet alakítottunk ki, amelyek fényterelő lamellák beépítésével beengedik a természetes fényt, naplemente után pedig mesterséges megvilágítással biztosítjuk a passzázs megfelelő fényviszonyait.

Forrás: Földes László