Hotel Palatinus - Pannónia, Pécs

Hotel Palatinus - Pannónia, Pécs

Tervező:
Helye:
7621 Pécs, Király utca 5.
Építés éve:
1915
Felújítás éve:
1988
Fényképek:
emzepe, Mezei Dávid, Virág N. Bernadett, Fábián András, Hargitai Eszter, Rex Harris, Kárpáti Zoltán/muemlekek.info

 

Pécs gazdaságtörténetének meghatározó szereplője a Hamerli-dinasztia. Nevéhez fűződik a világhírű Pécsi Kesztyű, a Király utcában hosszú évtizedeken át működött vaskereskedés. Mindemellett a Hamerliek jelentős mértékben hozzájárultak a Mecsek turistaútjainak fejlesztéséhez; a Flóra- és a Sári pihenő megépítése szintén a család tagjaihoz kötődik.

A város egyik nagy múlttal rendelkező szállodája, régi nevén Pannónia Nagyszálló, ma Hotel Palatinus megépítése is a Hamerli család érdeme. Az épület helyén állt egykor az a szerény, egyemeletes ház, melyben elindult a Hamerli kesztyű máig tartó diadalútja. 1911-ben, Hamerli Jánosné halálát követően az üzletet és a vagyont gyermekei felosztották egymás között. Hamerli Imre, az egyik örökös a kesztyű üzletág bevételeiből és bankhitel felhasználásával ekkor egy új üzletág alapjait rakta le: elhatározta, hogy szállodát épít. A régi kesztyűgyár és -üzlet épületét 1912-13-ban lebontották, majd két év alatt felépítették – az első világháború éveiben – a szecessziós stílusú, elegáns szállodát. Hamerli Imre a szálloda építésének idején nagy fantáziát látott benne, de sajnos azt nem tudhatta előre, hogy az 1910-es – 1920-as évek fordulóján milyen történelmi változások fognak bekövetkezni, a gazdasági válság következtében milyen hatalmas nehézségekkel kell szembenéznie majd. Így a vállalkozás a húszas években egyre reménytelenebbül működött, mígnem 1924-től a Dunántúli Bank Rt. tulajdonába került. Hamerli Imrének részvényesként volt lehetősége valamilyen szinten beleszólni a szálloda működésébe, azonban a három évvel később, 1927-ben bekövetkezett halálát követően a szálloda ügyeire többé már nem volt a családnak ráhatása.
A Király utcai szálloda az elmúlt közel száz év alatt a pécsi kulturális élet egyik központjaként funkcionált, termeiben komolyzenei koncerteket és színielőadásokat tartottak – eleinte jóval gyakrabban, mint napjainkban. Természetesen a komolyság és az elegancia mellett a szálloda a könnyed szórakozás, az iszogatás és a néhanapján kisebb-nagyobb anyagi károkkal és sérülésekkel végződő dorbézolások színhelye is volt. Sok, mára már legendává nemesült történet játszódott le falai között.

Forrás: Komlós Attila