Club 218 apartmanház, Siófok

Club 218 apartmanház, Siófok

Tervező:
Helye:
8600 Siófok, Beszédes József sétány 83.‎
Munkatársak:
Papp Zoltán, Tafferner Tamás
Statika: Konstruaterv
Épületgépészet: KEVE és Társa „human-comfort” Mérnökiroda Kft.
Elektromos: GRIFF Kereskedelmi, Tervező és Szolgáltató Kft.
Tűzvédelem: Segesdi Ferenc
Tájépítész: Preszter Márta
Tervezőiroda:
Építés éve:
2008
Fényképek:

 

A ház hatalmas ívként feszül a Balaton partján. A területhez méltó, nagyvonalú építészeti gesztus határozza meg az épület megjelenését. A telek adottságait kihasználva a fő tömeg a Balaton felé fordul. Elhelyezkedéséből adódóan az épület a parti sávon „fordítókorongként” működik: a homlokzatok kialakítása minden oldalon egyenértékűen, színvonalasan megoldott.
A földszinten kertkapcsolatos lakások, a lakók kényelmét szolgáló, Balatonra feltáruló közösségi terek (medence, szauna, konditerem), valamint a parti sétány és a gyalogos közlekedési útvonalak felé nyitott üzletsor és vendéglátó funkciók kaptak helyet. Az emeleteken kiváló tájolású lakások találhatóak. Az épület telepítéséből és hosszanti kialakításából adódóan teljesen elkülönül egymástól a lakó- és a gazdasági forgalom.
Az épület alapformája igen karakteres tömegképzést tesz lehetővé, amelyben meghatározó a nagy felület erőteljes horizontális tagolása és az ív, mint alapképlet hangsúlyozása. A tiszta arányrendszerű tömeget lendületesen szerkesztett loggiák, mellvédfalak és nagyvonalú homlokzati síkváltások gazdagítják. A földszinten könnyed hatású oszlopos kubusok nyúlnak a part felé, amelyek a közösségi tereket kapcsolják a parti sávhoz.
Az együttes nagyméretű, lapostetős tömegének megjelenésében a Balaton felőli markáns nézet mellett fontos szerepet kapott a meglévő szállodasor uralta utcaképbe történő illeszkedés. A ház városszerkezeti elhelyezkedése is jelentős, hiszen ezzel a Szent István Sétányt lezáró hangsúlyos végpont született meg.