Sió Pláza, Siófok

Sió Pláza, Siófok

Tervező:
Helye:
8600 Siófok, Szabadság tér 4.‎
Tervezőiroda:
Építés éve:
2012
Fényképek:

 

A Siófok Fő terén mintegy 5 milliárd forintos beruházással épült szórakoztató- és bevásárlóközpont a Sió Ingatlan Invest Kft., az Erste Ingatlan Kft. 100 százalékos tulajdonában álló cég beruházásában valósult meg.
Jelentősen megváltozott városkép fogadja azt a látogatót, aki az utóbbi időben nem járt a Balaton-part, s az ország idegenforgalmilag egyik legjelentősebb városában. Az elmúlt évek fejlesztéseinek következtében az egész belváros megújult, ennek egyik - építészetileg is meghatározó - eleme az egykori Sió Áruház helyén épült bevásárlóközpont.
Miután egy kisváros centrumáról van szó, a beruházók szempontjai szerint nem elég csupán a hagyományos "pláza szerepeknek" megfelelni. Ez a hely egy találkozási pont, egy igazi belvárosi áruház, amely a városban lévő összes funkciót be tudja tölteni a szolgáltatás, a kereskedelem, a szórakozás és a kultúra szempontjából is. A több településen tapasztalható városszéli bevásárlóközpontok helyett ez az épület a belvárosba vonzza az ott lakókat, oda látogatókat.
Az épület egyedi, XXI. századi külső megjelenésében partner volt a város önkormányzata is, ahol közös gondolkodással egyet értettek abban: egyedit kell alkotni. Nem hagyva figyelmen kívül természetesen a város múltját: az épületet a Kálmán Imre sétány felőli oldalról nézve az eredeti állapotába felújított Sörbár gyakorlatilag a XX. és XXI. század harmonikus, előremutató találkozása. Az A4 Stúdió által tervezett különleges pláza építészeti körökben nagy elismerésnek örvend: az Atlas of World Architecture beválasztotta a 2009-2012 között épült legjelentősebb 400 épület közé a világon.