Parkolóház a városmajorban

Parkolóház a városmajosban

Tervező:
Helye:
1122 Budapest, Városmajor utca 37.
Tervezőiroda:
Tervezés éve:
2011

 

A Tervtanács véleménye szerint erre a területre parkolóház elhelyezése hibás döntés, de kénytelen tudomásul venni az Önkormányzat és a megrendelő között e témában létrejött megállapodást.

Az alaprajzi elrendezés annak ellenére, hogy letisztultabb, mint a korábban bemutatott tervek esetében, még mindig akadnak átgondolandó kérdések. Ilyen probléma a gyalogos közlekedés megoldatlansága az épületben. Megoldandó kérdés továbbá az épületen belüli forgalom szervezése, nem támogatandó megoldás a balesetveszélyesebb kihajtás a forgalmasabb Városmajor utcára. Az alsó szint lehetne kizárólag a közlekedésre - a kihajtás lehetőségére - várók számára szánt terület, így jobban elkerülhető a forgalmi akadály létrejötte a már jelenleg is túl forgalmas utcában. A homlokzatburkolat anyagválasztása és struktúrája nem szerencsés. Az épület tömege, homlokzata ipari jellegű, így teljes mértékig idegen ebben a környezetben. A Városmajor utcában egy parkolóház architektúrájától olyan minőséget vár el a zsűri, mint amilyen az utca alapvető minősége. A környék jellegzetes épületeit elemezve (Barabás villa, szomszédos védett épület, a közeli klasszicizáló műemlék) a Tervtanács álláspontja szerint a tervezett homlokzati architektúra nem a kívánt irányba viszi el a tervet.

Összegezve: A Tervtanács megállapítja, hogy a terv letisztultabb, mint az eddig látottak, de áttervezést igényel. A fenti indoklás alapján a Tervtanács egyhangúlag meghozott döntése, hogy a tervet nem ajánlja.

Forrás: Központi Tervtanács