Általános iskola, Budaörs

Általános iskola, Budaörs

Tervező:
Helye:
2040 Budaörs, Hársfa utca 29.
Munkatársak:
Vizdák Janka, Sz. Horváth Ágnes
Belsőépítész: Tardos Tibor, Tardos-Design Bt.
Épületszerkezetek: Dr. Becker Gábor, ADECO Kft.
Tartószerkezetek: Gecsényi Róbert, Dinam Kft.
Épületgépészet: Garancsy András, Projekt stúdió 2 Bt.
Elektromosság: Rajkai Ferenc, Hungaroproject Kft.
Kert és környezet: Dr. Balogh Péter István, s73 Kft.
Tűzvédelem: Takács Lajos Gábor
Konyhatechnológia: Szefcsik József, Quadrivium Bt.
Talajmechanika: Dr. Hajnal Géza, T.A.U.P.E. Kft.
Mélyalapozás: Áment András, Petik és Társai Kft.
Külső víz-csatorna: †Bíró Péterné, Pentaplan Kft.
Útépítés: Nyulasi Erik
Épületakusztika: Csott Róbert
Tervezőiroda:
Fényképész:
Zsitva Tibor, Bujnovszky Tamás
Építés éve:
2009

 

Budaörs Város Önkormányzata 2006-ban országos tervpályázatot hirdetett az új 24 tantermes iskola terveinek elkészítésére. Pályázatunkkal III. díjat nyertünk, azonban a tervezőkkel folytatott egyeztetések következtében a munka az irodánkban kötött ki. A budaörsi 24 tantermes általános iskola pályázatában rendkívül összetett programot kellett megvalósítani. A szűk, háromszög alakú telken létesítendő épületben a 24 tantermen és a szükséges szaktantermeken kívül, komplett 500 adagos főzőkonyhát és éttermet, 2 kosárlabda pályát tartalmazó, elválasztható tornatermet és öltözőket kellet elhelyezni. Sokféle változat felrajzolása után, tervünk megoldásként egy egyszerű, kompakt formát javasolt: négyszintes, lényegében öttraktusos szerkesztésű épületet. Ezzel a lehető legnagyobb területet lehetett biztosítani a külső tevékenységeknek is.
Földszinten a konyha-étterem, a jelentős méretű többszintes aula és a parkoló kapott helyet. (A magas és agresszív talajvízszint miatt pincegarázs építésére nem volt lehetőség). Az első emeletre, az étterem és a konyha fölé került a hatalmas tornaterem, melyet az öltözők zónája és az aula légtere választ el a tantermek sávjaitól. Az első, második és harmadik emeleten lévő tantermek (előadók, tanári szobák, és irodák) keletre és nyugatra tájolt sávja flexibilisen átosztható. Ez a nagy mélységű sáv a folyosók felől másodlagos bevilágítással rendelkezik. Az öttraktusos rendszer középső sávjában a közlekedő, kiszolgáló és bevilágítóterületek helyezkednek le. Az aula tere felett, a harmadik emeleten, a második emeleti átriumhoz hasonló átrium helyezkedik el. Így a második és a harmadik emelet diákjai a szünetben épületen belül is kimehetnek a szabad levegőre.
Az összetett programot természetes anyagokkal formáltuk épületté: fehér vakolatot, fafelületeket, sok üveget, tartós anyagokat használtunk. Igyekeztünk a diákok által intenzíven használt területeket mindenütt beburkolni, a WC csoportokat kiemelkedően jó minőségűre szerkeszteni. Különleges, automata árnyékoló szerkezetekkel kombinált automata szellőzőrendszert építettünk be a tantermeknél. Az épületen kívüli területen helyeztük el a sport és szabadidős funkciókat, melyek a szűk terület kellően tagolva szolgálják a diákság intenzív mozgásigényét.
A kivitelezés 2008 decemberében közbeszerzési eljárás lefolytatása után kezdődött és 2009 szeptemberében be is fejeződött.