CD Gyár, Székesfehérvár

CD Gyár, Székesfehérvár

Tervező:
Helye:
8000 Székesfehérvár, Aszalvölgyi út 7.
Munkatársak:
Társtervező: Szentpály Lászlóné, Tukovits Zsuzsanna
Tartószerkezet: Lendvai Miklósné
Épületgépészet: D. Molnár Györgyi, Sárvári Zoltán
Elektromos: Póka Péterné IPARTERV
Beépítési terv: Maczelka László
Útépítés: Könczey Gábor
Felvonó: Földes Péterné, ÉVITERV
Tetőfedés: Németi Miklós ALUCENTRUM
Technológia: OD&ME, PHILIPS (Hollandia)
Légtechnika: KRANTZ (NSZK)
Tervezőiroda:
Fényképész:
Szathmáry Zoltán
Építés éve:
1989

 

A feladat: Székesfehérváron a VIDEOTON fejlesztési területén a magyarországi (és a kelet-európai) CD gyártás technológia meghonosítására üzemi épület tervezése: az akkori kukoricaföldön egy csúcstechnológiát magában foglaló épületet létrehozása.
A technológia, mely kifejezetten nem kíván természetes megvilágítást, egy 30 méter fesztávolságú csarnokrészbe került, amely kétszintnyi belmagasságával lehetővé tette az igényes és bonyolult légtechnikai kiszolgálást, a pillérek nélküli szabad tér pedig későbbiekben szükség szerinti átrendezhetőséget biztosít. A csarnok alapterülete három részre oszlik: a mesterlemez készítését szolgáló tisztatér-laboratóriumra, a CD gyártó üzemrészre és a raktár-tartalékterületre.
Maga a CD lemez gyártás nagyon leegyszerűsítve egy igényes műanyagcikk-gyártási technológia, melyhez a tükrözőréteg felvitelét szolgáló vakuum berendezések és a lemez feliratát készítő igényes nyomdagép csatlakozik. A lemezek mozgatása a technológiai fázisok között robotokkal történik. A technológiai területet egyik oldalon a technológiát kiszolgáló helyiségek sávja, másik oldalon egy széles felülvilágított folyosó határolja. A folyosó kialakításakor a cél egy átmeneti sáv létrehozása volt a szigorúan technológiaorientált terület és a szociális részek: irodák, öltözők, étkező között.
Az épület vegyes szerkezetű: a fő tartószerkezet acélból, a körítő- és belső falak egy része (hőszigetelt) falazóblokkból készült. A homlokzaton az irodarészeket műpala lemez borítja.