Schneller-ház, Budapest

Schneller-ház, Budapest

Tervező:
Helye:
1111 Budapest, Karinthy Frigyes út 4-6.
Építés éve:
1914
Fényképek:

 

A levéltárban az eredeti dokumentumok 1914-es évet írnak, rajta Bach János tervei alapján készül a ház, Schneller Jenő és neje, Fill Ludmilla megrendelésére. A tömör bejárati ajtó helyett egy nagy, átlátszó fazettázott üvegű kapu áll. A tágas előtér fala 3 méter magasságig kőburkolatot kapott. Felette a mennyezeten összeérő fehér és krémszínű stukkó látható. A főlépcsőház felé márványkaros korlát vezet, a körfolyosós udvarra pedig kétszárnyú tölgyfa keretes üvegajtó felülvilágítós ablakkal. A szép díszes ólomüveg, virágcsokor mintával köszönti a látogatókat.
Az udvaron nem csak a járószint készült Zsolnay lapokból, de körben a lábazat éppen olyan, mint amilyet a Millenniumi Földalatti Vasút megállóinál használtak. A szegecselt acélgerendákon függő, kanyargós körfolyosókon pedig eddig még sehol másutt nem látott Zsolnay lapok érdekes virágmintái kísérik az ember lépteit. A legfelső szint üvegtetejét kacskaringós kovácsoltvas konzolok tartják. Az orsós főlépcsőház falát halványzöld csempe borítja.
A földszinti helyiségek funkcióinak sora gyakran változott. Egy rövid ideig a bejárattól jobbra működött a Lágymányosi zsinagóga, átmeneti imaháza is. Helyét később kávéház, majd közért és zöldséges vette át. Mellette férfi-női borbély fogadta a kuncsaftokat. Mostanra itt már csak férfi hajat vágnak, de a szomszédos húsbolt a hölgyeket is kiszolgálja.
1945 után a volt bőrdíszmű - ma dohánybolt - helyén egy bácsika rádióműszerész boltot nyitott, valamint nyilvános telefonfülkét is üzemeltetett. A mai nyomdai üzlet a Királyi Írószer és Papírboltnak adott otthont, illetve a Fuchs és Társa családi vállalkozás vas- és acélkereskedése a különböző szálvasak mellett edényeket is árult szomszédjában. Az üzletek sorát egy kis szatócsbolt is tarkította, tulajdonosa pedig itt élt a házban. A házmester lakásának ajtaja ma is eredetiben látható az előtérben. Nem csak a viceházmester lakott a padláson, de volt itt még két mosókonyha, vasalószoba, két szolgaszoba és poroló tér is. Az eredeti liftet már lecserélték, de annak idején használatukért, a házmestert illette a viteldíj.
Az első és a második emelet utcai lakásaiban az erkélyes hosszú szobák még akár bálteremnek is beillettek volna! Az épület sok neves művésznek is otthont adott. Köztük Rősler Endre operaénekes- és Zeneakadémiai tanárnak és második feleségének, az operaházi táncosnő Morgányi Jozefinnek is. Nagy Nándor festőművész-rajztanár, és egykori ciszter tanár is itt élt a szintén festőművész feleségével. Perényi Eszter napjaink híres hegedűművésze a mai napig itt él. Budapest ostroma alatt, 1944. december 27-től 50 napon át kényszerült a ház az óvóhelyre menekülni. A villany, gáz, és víz nélkül összezárt több mint 100 ember mindennapjait a feszültség és a viták is keserítették. A ház a szépséges díszeivel és történetével igazi kincse a környéknek!

Forrás: Lásd Budapestet Blog (Helyszínbejárás 2013. Budapest Főváros Levéltára Szegvári Irén elbeszélése alapján)