Hosszú ház, Pilisborosjenő

Hosszú ház, Pilisborosjenő

Tervező:
Helye:
2097 Pilisborosjenő, Szőlő utca 9.
Építés éve:
2013
Munkatársak:
statika: V. Nagy Zoltán | gépészet: Lucz Attila | elektromosság: Balázs Judit
Építésziroda:
Fényképek
Sirokai Levente

 

Családi ház tervezésére kapott felkérést a Földes stúdió a Nagy-Kevély hegy oldalába, egy lankás telek, fákkal és bokrokkal gazdagon népesített természeti környezetébe. A flóra tiszteletben tartása, az alacsony kivitelezési költségen tartott beruházás éppúgy sarokpontok voltak a tervezés során, mint a közel 100 méter családi könyv méltó elhelyezése. Elnyúló, hosszú alaprajzot vázolt a tervező, ami a telek hosszúkás adottságát figyelembe véve, indokolt döntés. Ugyanakkor, az így kapott rajz pazarlóan hosszú közlekedőteret eredményezett.

A tervezők, Földes László és Sónicz Péter ahelyett, hogy felesleges négyzetmétereket vettek volna el az épületből a folyosóval, gigantikus könyvespolccá avanzsálták azt, az otthon díszévé és funkcionálisan többlettel bíró elemmé téve. Nemcsak a több száz kötetes könyvtár elhelyezése, hanem ennél összetettebb feladat is hárult a kivitelező asztalosra: a modulrendszerben kialakított polcok néhol ajtóval zártak, másutt ablaknyi nyílást hagynak - az 50 centiméter mély falvastagságnak köszönhetően egy olvasókuckót is magába foglalva -, ahol a kipárnázott párkány hívogat a természet szemlélésére és az elmélyülésre.
Folyamatosan bővülő térrendszer követi a telek lejtését, ahogyan haladunk a priváttól a közösségi terek felé. Az utcai, észak-keleti bejáratra tájolt hálószoba és fürdőszoba együttesét egy dolgozószoba követi, majd a bejárattól a kert felé sorakoznak a publikus terek, egyre nagyobb szélességet és belmagasságot kínálva. A konyha-étkező, bár egy légtérbe épült a nappalival, mégis funkciójuk térben némiképp elválik egymástól. A nappali intimitásához hozzájárul három lépcsőfok, ennyivel mélyebben fekszik a konyha-étkező együttesénél. Ezen a ponton az üvegfalnak köszönhetően a nappali tovább bővül az átmeneti térként megvalósított, emelt belmagasságú terasszal, amely kapcsolatot teremt a belső terek és a környezet végtelen természeti panorámája között. A beépített tűzhellyel ellátott terasz a dél-nyugati naptól védettséget biztosít, egyben nyári konyhaként is funkcionál.
Keskeny lépcsősor vezet az észak-keleti fronton az alagsorba, ahol raktár és szauna kapott helyet. Itt is, ahogy a teljes épületre jellemzően, a téglafelület dominál. A természetes anyagokat idéző burkolatok, a funkcionálisan kiaknázott lehetőségek és a leegyszerűsített alaprajz alapvetően meghatározzák a ház által közvetített örök értékeket, a régtől tudott alapigazságoknak formát adva: természet tisztelete, levegős és napfénytől átjárt terek együttese, a konyha és a nappali összekapcsolása, a közösen együtt töltött idő teljes kihasználására, a zölddel együtt lélegző ház a terasz és a kuckós ablakok révén, „természetbe simuló” építőanyagok és hasznosan kiszerkesztett alaprajz.

Forrás: Szépvölgyi Viktória