Platthy-kastély, Bánhorváti

Platthy-kastély, Bánhorváti

Tervező:
Helye:
3642 Bánhorváti, Tompa út 2.
Építés éve:
1752
Fényképek:
Békés Tamás, Vámosi Gergő, kebalazs

 

Az Upponyi-hegység lábánál található Bánhorváti két település, Bánfalva és Horváti egyesüléséből jött létre. A település a 26-os számú főúttól délre fekszik, Kazincbarcikától 14 km-re. Horváti első okleveles említése 1220-ból származik. A Horváti neve valószínűleg a betelepült horvát telepesekre való utalás. Bánfalva nevének eredete nem tisztázott. A település első okleveles említése 1433-ból való.
Az épület mai helyén az 1500-as években már állt egy Bárius László tulajdonában lévő kúria. A jelenlegi kastélyt a Platthy család építette, és kb. 120-150 évvel később alakították ki az épületet körülölelő kastélyparkot.
A bejárat felett található a család megfordított címere, egy szarvascsillag. Alatta a következő felirat látható a Platthy és Szirmay család közös címerén: „EMER PLATTYH.DE N. PALUGYAI DIVÉK ANNA DE SZIRMA EREXERUNT 1752.” Ennek jelentése: "1752-ben emelték a palugyai nemzetségből származó Platthy Imre és Szirmai Anna."
A kastélyhoz a magyar történelemből négy Kazinczy is köthető. Kazinczy Péter a Wesselényi-összeesküvésben vett részt. Kazinczy Ferenc a nemzeti irodalom életét megyénkből irányította két évtizeden keresztül. Fia, Kazinczy Lajos az 1848–49-es szabadságharc tábornoka; végül unokaöccse, Kazinczy Gábor a kastély lakója volt 1850-től 1864-ig. A szabadságharc bukása után Kazinczy Gábor egy ideig remeteségben élt az országos állapotok miatt. Neki köszönhetően gyakran volt Bánfalva a jeles írók találkozóhelye, irodalmi alközpontja. Gyakran megfordult itt a tardonai remete, Jókai Mór, illetve Tompa Mihály költő is.
A kastély 1945 után először a Bányatröszt, később a Keletbükki Erdőgazdaság tulajdona volt. 1975-től a Mezőtúri Városi Önkormányzathoz tartozik. Jelenleg üdülőként üzemel, magántulajdonban van, esküvők helyszínéül is szolgál. Az épület körül majorsági épületek, kissé odébb családi kripta látható. A kastély közelében egy 17. században barokk stílusban épült festett famennyezetes református templom, illetve az 1848–49-es szabadságharc 150. évfordulójára felavatott emlékmű található.

Építészetileg: Az 1+1+3+1+1 tengelyes egyemeletes épület négyzetes alapú saroktornyokkal rendelkezik. Barokk vasrács díszíti és védi a kivétel nélkül egyenes záródású ablakokat. A később kiépített ispánlakások, toldalékok is egyszintesek. A középrizalit közepén kőkeretes, kosáríves kapu nyílik, a rizalitot timpanon zárja le. Az oromzaton a Platthy-család címere látható. A kastély tetejét manzárdtető fedi. Pilléres, kosáríves tornác látható a későbbi toldalékokkal körülépített udvar irányában, a kastély hátsó homlokzatán. A kastély előtti parkrészben száz évnél is idősebb akácfa, két krisztustövisfa és a Jókai fájaként nyilvántartott vadgesztenyefa található.