Forrásház, Orfű

Forrásház, Orfű

Tervezők:
Helye:
7677 Orfű, Barlangkutató utca
Munkatársak:
Tervezés és statika: Dulánszky Jenő (BARANYATERV)
Építés éve:
1970-74

 

Az orfűi forrásház karsztvíz hasznosítására/ivóvízellátásra készült. Földszinti vasbeton szintjén transzformátorállomás és műszaki helyiségek helyezkednek el, a faszerkezetű emeleti építményben barlangkutató pihenő található. Csete György és Dulánszky Jenő tervezte 1970-ben; 1974-ben adták át; a magyar organikus építészet korai, emblematikus alkotásaként emlegetik; állítólag tervei eltűntek.
Az épület szerkezetére az a sokszor publikált metszet utal, amely Norvégiától Japánig megjelent, és fennmaradt "grafikusan idealizált" formában a mellékelt publikációkban.
A forrásház függőleges tengelyére kör és tizenhat szögű helyiségek szerveződnek az alábbi sugarakkal: a lépcső 1 méter sugarú, az orsótér egy középre helyezett acélcső, 0,25m vastag betonfallal. A földszint kb. 4m magas vasbeton lemezkonzolos-konoid, kb. 6m kiüléssel, felette-alatta nyitott terasz/tér található.
állapot leírása Az eltelt három évtized alatt feltehetően a megfelelő karbantartás hiánya miatt az épület ácsszerkezeti része többször beázott.
Az épület tönkremenetelének megakadályozására az 1990-es évek közepén állagmegóvó céllal a legszükségesebb javításokat elvégezték. A faszerkezetek kisebb javításán túl az épület felső részének palástját vörösréz lemezzel leburkolták.
Az Orfűi Önkormányzat tulajdonában lévő épület pillanatnyilag használaton kívül van. Helyenként, elsősorban az üvegkupolánál ismét beázik, ami az ilyen típusú épületek esetében rövid idő alatt komoly károkat okozhat.
Az állandó felügyelet hiányában lehetővé vált betörések tovább rontották az épület állapotát