Csillaghegyi Makovecz bölcsőde, Budapest

Csillaghegyi Makovecz bölcsőde, Budapest

Tervező:
Helye:
1039 Budapest, Fodros utca 7.
Munkatársak:
Benyó Géza | statika: Pongor László, Hadnagy Gábor | gépészet: Szalóky László, Benes László, Csiszár Endre, Marosi Gergely | elektromos: Sax Dezső | belsőépítészet: Kravár Ágnes, Mike Diana, Márton László Attila | Belsőépítészeti kivitelezés: Györkös Miklós | konyhatechnológia: Fraknói Béla | kertészet: Buella Mónika | tűzvédelem: Bársony Antal | kerámia díszítések: Kun Éva | faszobrok: Megyeri László
Építés éve:
2014
Fényképek:
Szepesi Ákos, Tóth Márton

 

A csillaghegyi bölcsőde egyszerre szimbólum és minta. Az új épület már megjelenésében is eltér a kerület többi közintézményétől, formavilága Makovecz Imre épülettervezésnél többre törekvő alkotói szemléletét tükrözik. Az energia-hatékony megoldás, a speciális nevelési igényű gyerekek számára nyújtott szolgáltatás, a helyiségek és a konyha felszereltsége - mindezekkel az ország legmodernebb bölcsődéje, a használhatóság és a fenntarthatóság példája is.

A bölcsőde építésének megbízását Makovecz Imre nyerte el 2011 nyarán. A beruházást a III. kerületi Önkormányzat indította el, a bölcsőde felújítási, bővítési és energetikai - korszerűsítési pályázat keretében. Az épületben két gondozási egységben - egységenként 2 csoportszobával összesen 56 bölcsődés korú gyermek nappali felügyelete, gondozása biztosított. Az épületben a gondozási egységeken kívül sószoba, beszoktató helyiségek és főzőkonyha is épült, valamint a kerület bölcsődei szakemberei részére a tetőtérben tárgyaló, továbbképzések lebonyolítására.
A bölcsőde tervezésekor a vele szomszédos meglévő óvoda bővítését is megterveztük, új foglalkoztatókkal és tornateremmel. A bölcsődei csoportszobák kupolás terei párosan elkülönülnek egymástól az öltöző és mosdóhelyiségekkel íves folyosóra vannak felfűzve. Nyugodt, tágas tereket terveztünk, a telken lévő fák, a csillaghegyi környezet jellegzetes családi házas beépítése, valamint a gyermekvilágot lefedő kupolák alakították a formát és a funkciót.
A mama - madár motívum végigvonul a házon, térben és síkban egyaránt. A belső terek kialakítása, falburkolatok, beépített bútorok formavilága is igyekszik követni ugyanezt a gyermekekhez közeli világot.
Több helyen a kerámia betétekben és díszítésekben is igyekeztünk erre a forma és érzésvilágra utalni, hatni. Nyugodt harmóniára törekedtünk. Az épület tervezését mesterünk Makovecz Imre kezdte el, majd halála után a Makón általa tervezett és megépült bölcsőde szellemiségében igyekeztünk azt méltó módon folytatni és befejezni.

Kravár Ágnes