Városi Mozi, Kecskemét

Városi Mozi, Kecskemét

Tervező:
Helye:
6000 Kecskemét, Rákóczi út 15.
Építés éve:
1914
Felújítás éve:
2015
Fényképek:
egykor.hu, Sándor Zsolt, Dr. Korom János, Laza

 

1914-ben épült, az építész és kivitelező ifj. Ecker József temesvári építész volt, aki átdolgozta Mende Valér 1912-ben készült terveit. Téglalap alapú, szabadon álló egyemeletes épület, a Károlyi utcai homlokzat közepén négyzetes terasszal bővített, félköríves, apszisszerű záródással, melyhez a Tolnai utca felé néző, ugyancsak négyzetes alaprajzú toldalék illeszkedik, valamint a Rákóczi úti homlokzaton földszintes, a Tolnai utcain emeletes hosszanti kapcsolódó terekkel. Az épületen vakolt lábazat fut körbe, homlokzatait függőleges vakolt falsávok és pilaszterek, valamint a két szint közötti osztópárkány tagolják többnyire négyzetes egységekre. A felső szint falmezőit középütt körmedaillonok díszítik, ahol nem, ott kereteletlen, állótéglány alakú ablakok nyílnak. Az emeletet széles, háromrészes koronázópárkány zárja le, fölötte tömzsi négyzetes pillérekkel tagolt, áttört attika emelkedik. A Rákóczi úti földszintes rész tetejéről ez az elem hiányzik.
Főhomlokzata a Rákóczi út kiteresedésére néz. A lábazat magasságában, négy oszloppár tartotta timpanon alatt, illetve mellett nyíló 3+1 bejárati ajtót tíz lépcsőfokon lehet megközelíteni. A jobb oldali, különálló ajtó a Tolnai utcai kapcsolt tér elején levő irodahelyiségekbe vezet. Baloldalt, a járda szintjén nyílik a pénztárcsarnok. A főhomlokzat feletti attika pillérein műkő vázák állnak.
A kecskeméti Katona József Színház sikeres pályázatot nyújtott be Hírös Város Turisztikai Központ címen. A beruházás 2014. július elején már megkezdődött. Az egykor mozinak épült műemlék teljes körűen átalakul, mert az épületben a kecskemétiek körében közkedvelt Kelemen László Kamaraszínház működik majd. A régi kamaraszínházban egyszerre nyolcvan néző láthatta az előadásokat, a Városi Mozi épületében kialakítandó új teremben kétszáz néző is elfér majd.
A tervek szerint 2015. január 17-én már az új színpadon mutatják be a Csoportterápia című darabot. Az épület megfelelő helyet biztosít továbbá az európai hírű Leskowsky-hangszergyűjteménynek is, lehetővé téve annak újszerű, országosan egyedi jellegű, interaktív bemutatását. A multifunkcionális központ a tervek szerint otthont adhat különféle kulturális és turisztikai programoknak. Egyebek mellett zenei találkozók, fesztiválok, civil rendezvények, konferenciák és filmvetítések helyszínéül is szolgálhat. 2014. október 6-án megtartották a Bokrétaünnepet, a felújítás jelenleg (2015. július 7.) is tart.