Ludwig Múzeum, Budapest

Ludwig Múzeum, Budapest

Tervező:
Helye:
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.
Tervezőiroda:
Munkatársak:
Koordináló építész: Turi Zoltán
Építész tervezők: Demeter Nóra, Borzák Richárd, Császár Imre
Társtervezők: Studio G, CCC+Bogner, Stokplan, D Kettő Statikus Iroda, Duo Plan, Villes, Aft-Akusztika, Gastroplan, Gebei és Társa, Technoart
Építés éve:
2005

 

A Múzeum a tömb legcsendesebb része, a telek geometriájából és a funkciójából adódóan elválik a másik két „közösségi-előadó” funkciótól. A vizualitás erősségét nem a környezettől való elfordulással, hanem a városkép és a helyszín folyamatos párbeszédével fogalmaztuk meg. A tömör tömegben elhelyezett kiállító-terekben való séta vissza-visszatérő eleme a Dunára és a városra néző panorámával való találkozás – a lépcsőtér és a kiállítótéri pihenők üvegfalain át.
A Tömb közös előcsarnoka és az intim múzeumi terek között a kapcsolatot intenzív színvilágú átmeneti terek képezik, hasonlóan a Fesztivál Színház és a Nemzeti Filharmónia nézőterei megközelítésének előkészítéséhez. A Múzeum külön előcsarnoka a Kulturális Tömb közös előcsarnokából nyílik annak szerves részeként.
Az előcsarnokból megközelíthető a Múzeum két fő közlekedési rendszere - egyrészt az íves karú, szoborszerűen formált díszlépcső, mely a földszintet, az első, a második és a harmadik kiállítási szintet köti össze. Szintén az előcsarnokból nyílik a kávézó, ami közvetlenül kapcsolódik a szabadtéri nyitott – fedett szoborkerthez, mely az előcsarnok szintjétől emelkedik a Duna felé.
A múzeumot a kortárs kiállítások sokszínűségének legmegfelelőbb "white box" típusú múzeumként alakítottuk ki. Az első emeleti kiállító térsor a nagyobb forgalmú ideiglenes kiállítások helyszíne, a második kiállítószint akár időszaki kiállítótérként, akár az állandó kiállítások tereként is használható, a harmadik kiállítószint szint nagy belmagasságú, felülvilágított terei pedig az állandó kiállítások helyszínei.
A második és harmadik kiállítószint közötti áttört födém galériás kialakítást tesz lehetővé, érdekes átlátásokat biztosítva a kiállítóterek között. A harmadik kiállítószint feletti felülvilágító sáv fényaknán keresztül világítja meg a második emeleti kiállítótereket.
A kiállítóterek javasolt flexibilitása alatt a változatos téri világot, a sokféle természetes és mesterséges megvilágítású terek sorát értjük, ahol a különböző igényeket az egyes terek adottságainak figyelembe vételével lehet kiszolgálni. A múzeumhoz tartozik még egy az előcsarnokban lévő üveg, rendezvényterem, egy előadóterem, gyermekfoglalkoztató, könyvtár.