Ilcsi szépségmanufaktúra mintabolt, Budapest

Ilcsi szépségmanufaktúra mintabolt, Budapest

Tervező:
Helye:
1012 Budapest, Attila út 79.
Munkatársak:
Korompay Attila, Németh Nóra | látvány: Várhídi Bence | világítás: Farkas János | kert: Varga Tibor | famunkák: Pavlicsek és Fia | lakatos munkák: Gatyás Tamás | üveg munkák: Kovácsüveg Kft. | díszítő festés: Slavei Tamás
Tervezőiroda:
Építés éve:
2015
Fényképek:
Danyi Balázs

 

Az építészeti koncepció a meglévő épület nyers brutalitásában rejlő szépségének és az ebbe beleépített egyszerű fa és világító plexi dobozok kontrasztjára épül. Rusztikus, ipari esztétika találkozik a dobozok geometrikus egyszerűségével: dinamikus, de mégis harmonikus egységet sugárzó világ.
A meglévő, jelentősen leromlott üzletet letisztítva minden fölösleges szerkezettől, vakolattól, szerelvénytől - kihasználva a régi ház minden szerkezeti szépségét, egy egyszerű -, nagy belmagasságú hosszúkás teret kapunk. A kozmetikai szalont ebbe a térbe úgy helyeztük bele, hogy létrejöjjön a funkció által megkívánt intimitás és lehatároltság, de mégis megmaradjon a tér egységes, csarnokszerű jellege.
A funkció a szépséggel kapcsolatos - elsősorban a női szépséggel. Minden, ami a szépségápolással kapcsolatos: fodrászat, masszázs, manikűr, pedikűr, arcpakolás, kozmetikai kezelés, és természetesen Ilcsi mintabolt. A komplex funkció komplex térbeli elhelyezést kíván, de egyszerű szervezési elv mentén. A meglévő letisztított, rusztikusan tartott térbe a különböző egységek kontrasztként fából és plexiből lineárisan kialakított funkciódobozokba kerültek, egységes, mégis változatos térbeli kompozíciót alkotva, mint egy mini épületegyüttes, ház a házban. A funkciódobozok mellett két oldalt lehet közlekedni. Az egyes funkciók által megkívánt különböző mértékű intimitás a szerkesztési elv mentén könnyedén kialakítható, egy nyitottabb, cseverészősebb fodrászat, de egy zárt masszázs is. A napfény délután a Vérmező felől végigsöpri az üzlet első részét. A hatalmas üvegfelületeken akadálytalanul áramlik be a fény.

Forrás: Hatvani Ádám