Orvosi rendelő, Pesthidegkút

Orvosi rendelő, Pesthidegkút

Tervező:
Helye:
1029 Budapest, Hunyadi János utca 81-85.
Munkatársak:
Belsõépítészet: Jánosi János
Statika: Pond.
Gépészet: Falusi László
Elektromos: Zeus.
Építés éve:
1998

 

1997 elején meghívásos pályázat révén jutottam ehhez a megbízáshoz, rajtam kívül László Tamást és Karácsony Tamást hívtak meg. A tervezést 1997-ben, a kivitelezés 1998-ban történt. Az épületet a Kész Kft. építette, 81 millió Ft-os költséggel.
A pályázati tervtől a megvalósult épület valamelyest eltér: az épületnek az utcához mert vetületi hossza nem lehetett több, mint 20m és a beadott és a megrendelő által elfogadott 500m²-es nettó alapterületű épületet pénzhiányra hivatkozva az engedélyeztetési folyamat alatt 100m²-rel csökkentették, amellett, hogy az épület funkcionális teljesítménye azonos maradt.
Az új rendelő általános házi- és gyermekorvosi igényeket lát el az elkövetkező évtizedekben. A kétszintes épületben négy rendelő kap helyett, valamint egy teljes körű gyermekrendelő és anya-csecsemővédelem. A lejtős telek kontúrjaihoz igazodóan helyeztük el az épület két tégla alakú tömbjét. Az épület külső és belső megjelenését egyrészt a tájhoz való igazodás, másrészt a két egyszerű tömeg és az őket összekötő, szabadabb kialakítású váró, tornác és támfalrendszer térben és anyaghasználatban megjelenő párbeszéde adja meg. A várótér egyben széles közlekedő (biztosítja a tolóágy, mentő közlekedését), valamint a várakozóknak is helyet biztosít. Mind a négy rendelőegységben nyugati mintára az orvosnak külön szobája van. Külön szobában ül a beteget elsőként fogadó nővér is.
A részben földszint, részben pince és alagsornak minősülő szint egyik szárnyában gyermekrendelő található, a másik szárnyban pedig az üzemi és személyzeti helyiségek és a különböző tárolók. A két szélfogóval ellátott gyerekorvosi, anyacsecsemő védelmi bejárat egy támfallal kerített külső játszóudvaron keresztül közelíthető meg.
A támfalak hidegkúti homokkőből készültek, a falak telefugázott mátraderecskei téglából, illetve fából és kőből. A tetőfedés hornyolt hódfarkú cserép és VMZinc mattított rézcinklemezből készült.

Forrás: Országépítő 1999/1. szám