Csillagpont Kórház, Miskolc

Csillagpont Kórház, Miskolc

Tervező:
Helye:
3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 72-76.
Építésziroda:
Munkatársak:
Oláh Dániel, Morvai Dávid, Eperjesi Szabolcs, Kiss Attila, Kocsis Szilárd, Molnár Péter
Szerkezet: Kerényi László, Gecsényi Gyula
Gépészet: Csekő Zoltán, Cservenyák Gábor
Villamosság: Münnich Gábor
Gyengeáram: Kisvárdai László, Széchenyi Sándor
Út- és közmű: Márkus György
Közvilágítás: Kozaróczy Kornél
Orvostechnológia: Szalisznyóné Pogány Katalin, Makara Sándor
Gyógyászati gáz: Tallér András
Vízgépészet: Karlócai Péter
Kert- és tájépítészet: Berkes Csilla
Rehabilitációs szakmérnökök: Gráf Ottó, Csernyik Csaba, Csernyik Róbert
Környezetvédelmi szakmérnök: Nagy Mihály Tamás
Heliport: Hatolkay Márta
Építés éve:
2013
Fényképek:
Zsitva Tibor

 

Az új Csillagpont épület a jelenlegi központi park nyugati részén észak-déli tengellyel elhelyezett, a Sebészeti épülettől az Idegsebészeti tömbig húzódó épület. Az épület egy központi térre szervezett három szárny, amely szárnyakat a központi közlekedő kapcsol össze. Alakja "T" betűt formáz. Az épület szintszáma földszint + 3 emelet (összesen 4 használati szint), az ötödik szinten lesznek az épületgépészet és orvostechnológiai gépészet helyiségei, ennek födéme szolgál a helikopter leszálló - heliport - kialakítására. Az új épület létesítésével megváltozik a kórház belső közlekedési rendszere. Főbejárata, gyalogos megközelítése az (igazgatósági épületen átvezető) kórházi főbejárat felől, a nyugati homlokzaton alakult ki. A jelenlegi belső közlekedési út középső (központi park előtti) szakaszát a gépkocsiforgalom elől lezárjuk. Ezzel párhuzamosan a Blaskovics úti bejárattól új elkerülő utat indítunk, azt az ideggyógyászati tömb mögött elvezetve a meglévő útra kötjük ki, majd továbbhaladva az északi telekhatáron lévő úton vezethető el a forgalom a Szentpéteri kapu közútra. Továbbiakban itt lesz a mentőbejárat, így a kórház telkének északi bejárata nagyobb hangsúlyt kap, ezért itt lámpázott közlekedési csomópont kialakítása szükséges. Az új épület főbejárata a jelenlegi kórházi főépület (igazgatási épület) felőli nyugati homlokzaton helyezkedik el, a fő gyalogos megközelítési irányában. Felvezetése humánus, tájépítészeti és mikroarchitecturális elemekkel gazdagon formált. Az épület padlóvonala (pv.: +0,00 = 124,10 mBf) minimálisan emelkedik a környező terepszint fölé. Nyugati oldalon az átjárást biztosító árkád és a büfé kiülő terasza, keleti oldalon a gazdasági udvar és a mentőbeálló térburkolattal csatlakozik az épület lábazatához. A főbejárati előcsarnok vertikális és horizontális közlekedési kapcsolat az egyes szárnyak és szintek között. A földszinti előcsarnokból - ahol diszpécser és információs pultnál elsődleges adatfelvétel, illetve eligazítás történik - elérhető az "A" szárnyban kialakított sürgősségi ellátással integrált központi baleseti ambulancia. Az épület hátsó (keleti) frontján alakítottuk ki a mentőbejáratot, a nyugati homlokzaton pedig önálló ambuláns bejárata is lesz.

Szintén az előcsarnokból érhető el a "B" szárny, ahol a központi röntgen-diagnosztika helyiségeit alakítottuk ki. A harmadik, "C" szárny földszintjén - az idegtömb felé átvezető, zárt folyosóra felfűzve, zárt egységként a központi diagnosztikai labor, a vérdepó, az informatika, valamint - a folyosó terébe beúsztatva - a járóbetegeket kiszolgáló különféle szolgáltatások (büfé, újság, gyógyszertár, optika stb) kisebb-nagyobb pavilonjai kerülnek elhelyezésre. Az előcsarnokban elhelyezett füstmentes lépcsőház és liftek biztosítják az emeletek elérhetőségét a belső betegforgalom, a látogatók és a gazdasági ellátás számára. A sürgősségi osztály megközelítése járóbeteg részére a főbejárat felől, mentő részére a keleti homlokzaton kialakított sürgősségi bejáraton biztosított. A diszpécser- és biztonsági szolgálat, a betegirányítás betegváró-WC stb. a két bejárat tengelyében kerültek kialakításra. A heliport - központi műtő - sürgősségi osztály szintjei között közvetlen, csak erre a célra szolgáló liftet terveztünk. A röntgen-diagnosztika a "B" szárny földszintjén helyezkedik el. A "C" épületszárny földszintjén önálló, zárt egységként alakítottuk ki a központi diagnosztikai laboratóriumot. Megközelítése az ideggyógyászati épület felé átközlekedést biztosító folyosóról történik. Az egység bejáratánál az anyagátvételi helyiségből a sürgősségi labor és a nagyméretű rutinlabor nyílik - mindkettőből közvetlenül megközelíthető a hűtőhelyiség. Szintén itt, a bejárat közelében vannak elhelyezve a kisebb raktárak (hulladék, veszélyes hulladék, takarítószer) A helyiségek egy közlekedőre vannak felfűzve - homlokzati sávban a közvetlen szellőzést igénylő különböző kis laborok, a belső fekvésű területeken a számítógép-szerver helyiségek, raktárak, mosogató helyiségek kerültek. A helyiségcsoport végében főorvosi, asszisztensi, adminisztrációs és személyzeti helyiségek lesznek elhelyezve. Az épület kiszolgálására a keleti homlokzaton külön gazdasági bejáratot alakítottunk ki, fedett rakodó térrel. A gazdasági udvar térburkolattal készül, néhány gépkocsi számára parkolóhelyet alakítunk ki, továbbá itt lesznek a trafók és hulladéktároló konténerek. A gazdasági bejárattól zárt folyosón érjük el a tiszta (élelmiszer, tiszta textil, steril anyagok) és szennyezett (szennyesruha, hulladék) anyagok szállítására elkülönített lifteket, továbbá itt lesz központilag megoldva a tiszta és szennyesruha raktározása, és a hulladékelszállítás. Ezek a liftek minden szintet kiszolgálnak.

Ápolási részleg: Az egész épület 1. és 2. emeletén - közel azonos kialakítással - az ápolási részlegek helyezkednek el. Az ápolási szintek, valamint a szinteken belül az egyes szárnyak megközelítése (látogatók, betegforgalom és gazdasági ellátás) a központi térben elhelyezett lépcsőházon keresztül történik. Itt, a központi térben van leválasztva egy látogató-társalgó terület, ebből nyílnak a látogatói WC helyiségei. Szintén a központi térből nyílik szintenként egy-egy nagy adminisztrációs helyiség. A központi térhez kapcsolódó szárnyakban alakítottuk ki tipizált funkcionális rendszerek sorolásával az ápolási egységeket. Az épületszárnyak elején és végén elhelyezett nővérállások között 3 ágyas kórtermeket terveztünk. A szárnyak bejáratánál lévő bővített térben - a nővérpultról közvetlen felügyelhetően - helyeztük el az 1 és 2 ágyas kórtermeket, speciális igényű betegek (elkülönítés, kerekesszékes használat) részére. Mindegyik kórteremhez saját fürdőszoba tartozik (kivéve posztoperatív részleg). A nővérálláshoz tartozó helyiségek: nővérpult, nővérdolgozó, WC, teakonyha, tisztaruha raktár, ágytálmosó-szennyes tároló. Minden nővérállással szemben elhelyeztünk kezelő és vizsgáló helyiséget.
Központi műtők és Intenzív osztályA negyedik szinten - egymással szemben kerül kialakításra a központi műtőtömb és az intenzív osztály. Ez a szint a központi lépcsőházból lépcsővel és lifttel érhető el. A műtőszint elérése a földszinti sürgősségi és a heliport felőli közvetlenül, kizárólag erre a használatra rendelt un. sürgősségi lifttel biztosított. Az intenzív osztály és a sebészeti épület 2. emeletén jelenleg is meglévő, működő műtők közvetlen kapcsolatát az épület födémén induló, az út felett hídszerűen kiképzett zárt folyosó biztosítja. A központi műtővel szimmetrikus elrendezésben, egy központi folyosóra szervezett 8 műtőt helyeztünk el. 4-4 műtőt egy-egy, a folyosóról feltöltött nővérdolgozó szolgál ki. A műtők előtt széles közlekedő területen zajlik a forgalom, amelyben bemosakodáshoz kis öblöket alakítottunk ki. A betegek ki-be forgalmát a steril térbe bevezető, illetve az ébredőből kivezető nagyméretű átfektető helyiség biztosítja. Az átfektetőhöz laplemosó és laptároló tartozik. A nagyméretű központi előkészítő és ébredő üvegfallal elhatárolt, egy pultról figyelhető, egy személyzettel kiszolgálható területek.
A személyzet részére a steril téren belül leíró tartózkodó, kívül ügyeleti szobák állnak rendelkezésre. A munka szervezésére és irányítására diszpécser-pult, illetve műtővezetői helyiséget terveztünk. A dolgozó személyzet háromutas zsiliprendszeren keresztül jut a steril zónába. A szennyesanyag gyűjtése elszállításig önálló kijárattal kialakított raktárban biztosított. A steril anyag az átfektetőn keresztül jut a steril térbe, onnan a nővérdolgozóba, vagy raktárba. Látogatók részére látogatói zsilip, orvosok részére köpenyváltó, személyzet részére kétutas zsilip készül. A beteg az átfektető zsilipen jut az intenzív területére - vagy az önálló egységként kialakított kétágyas égési részlegbe. A steril és nem steril területek folyosóját ajtóval választottuk el egymástól. A homlokzati sávban, szimmetrikusan helyeztük el a kórtermeket, fertőzés miatt szükséges takarítás esetén lezárhatóságot biztosító középső lezárással: két 7 ágyas, 2-2 egyágyas (elkülönítő), valamint 1-1 kétágyas kórtermet, kapcsolódó vizes helyiségekkel. Belső térben a kiszolgáló helyiségeket találjuk: nővérállás, nővérdolgozó, WC, raktárak, és adminisztráció. Az intenzív osztály területéről háromutas zsilipen keresztül lehet bejutni az égési részlegbe. Az égési részleg nővérfigyelőt és közös előtérből nyíló két egyágyas kórtermet foglal magába, továbbá van egy kiemelt kezelő helyisége előkészítővel, steril raktárral, bemosakodóval, szennyes tárolóval.
Épületgépészet: Az ötödik szinten az épületgépészet : fűtés, hűtés, szellőzés gépei és berendezéseit, elektromos ellátáshoz aggregátot, az épületautomatikai felügyelet részére diszpécserhelyiséget,valamint az orvostechnológia gépészet részére vaakumhelyiséget helyezzük el. Ez a szint a központi lépcsőházból lépcsővel és lifttel, kizárólag a kezelő személyzet részére érhető el. Erre a szintre érkezik a heliportról levezető négykarú rámpa, és erről a szintről indul lefelé a sürgősségi lift.
Heliport: A "B" szárny-épületgépészeti tér felett szabvány szerinti kialakításban a helikopter-leszálló vasbeton lemeze található, a szükséges berendezésekkel, jelző és irányfényekkel, körben leesésgátló hálóval védve. A pálya szintjéről acél menekülőlépcső vezet az intenzív osztály födémének szintjére. A leszálló szintjéről a központi műtőhöz illetve az sürgősségi osztályhoz vezető "sürgősségi lift" beszálló szintjére csúszásmentesített, fűtött vasbeton rámpán lehet eljutni. Szintén fűtött (jégmentesített) a leszállópálya vasbeton lemeze.
Ideggyógyászati tömb: Az új funkcióknak, új tűzvédelmi rendszer kialakításának megfelelően új válaszfalak készülnek, a meglévő lépcsőházak füstmentes lépcsőházként működnek, mind a négy lépcsőház mellett új biztonsági liftek készülnek. Az új funkcionális egységek, az egyes helyiségek kialakítása az orvostechnológiai előírásoknak megfelelően történt. Az alaprajzi változtatások új épületgépészeti és elektromos rendszerek kialakítását teszi szükségessé, amely a korszerű orvostechnológiai előírásoknak megfelel. Az átépítés során az épület meglévő kontúrján belül maradunk, bővítés nem történik, a beépített alapterület nem változik. Az épület tartószerkezeti rendszere nem változik, a meglévő teherhordó falakban esetileg utólagos kiváltások készülhetnek. Az új hőtechnikai követelmények miatt szükségessé válik a teljes külső falfelület hőszigetelése, a homlokzati nyílászárók cseréje, de ezek a munkák nem változtatják meg az épület homlokzati megjelenését. Az épület alagsorában (keleti szárny alatt) központi öltözők, raktárhelyiségek és a hőközpont lesz elhelyezve.
Járóbeteg ellátás: Az új, és a az átalakítással érintett épületben elhelyezett orvosi szakmák szakambulanciái, szakrendelői kerülnek itt kialakításra, továbbá a nyugati szárny déli végében a laboratórium mintavételi helyiségei (járóbeteg).
Az épület tengelyében lévő (és megmaradó) főbejárattal szemben információs pultot alakítunk ki. A járóbeteg ellátás helyiségeit szakmák szerint csoportosítottuk, arányos területi elosztásban nagyméretű váróhelyiséggel, szükség szerint közönségforgalmi WC-csoportokkal. A rendelés, betegbehívás sorszám szerint történik. A rendelőket szükség szerint vetkőzőfülkékkel terveztük, illetve személyzet részére WC helyiségekkel. A keleti épületszárny végében megismétlődik az alagsori öltöző kialakítása.
Fekvőbeteg ellátás: A tömb első emeletén mátrix rendszerű fekvőbeteg ellátást alakítottunk ki, amely az azonos adottságok okán a sebészeti tömb mintájára készül - 2-4-5-ágyas kórtermek, minden kórterem saját fürdőszobával. Valamennyi lépcsőházzal szemben látogatók fogadására alkalmas terület van, megfelelő WC helyiség kialakításával. A fekvőbeteg-ellátás ápolási egységre épül: minden egységet (26-28 ágy) egy (tipizált kialakítású) nővérállás lát el, továbbá egy-egy kezelő és vizsgálóhelyiség tartozik hozzá. Ezen felül szakmai vezetői helyiség és adminisztrációs helyiség és mátrixvezető főnővér részére alakítottunk ki helyiségeket ezen a szinten.
Szakmai helyiségek: Az ideggyógyászati tömb 2. emeletén orvosi szobák találhatók, kettő szoba között egy közös fürdőszobával, továbbá a közlekedők végében nagyobb, orvosi tanácskozások, előadások, tárgyalások lebonyolítására alkalmas, mobil fallal kisebb terekre osztható, nagyobb helyiségeket helyeztünk el.
A tervezésnél figyelembe vett általános szempontok: A matrix ellátás feltételeit építészeti eszközökkel biztosítjuk: azonos kialakítású ápolási egységek és azonos felszereltségű kórtermek kialakításával. Minden betegszobához WC-ből, kézmosóból és zuhanyozóból álló vizesblokk tartozik, ezen túlmenően a vizitelő, vizsgálatot végző orvos illetve az ápolási munkát végző nővérek rendelkezésére külön hideg-meleg vizes kézmosó áll rendelkezésre. Nehezen mozgó betegek megfelelő higiénés állapotának megtartására betegfürdető helyiségek szolgálnak. A fürdetéshez speciális, műanyag burkolatú szállító-fürdető kocsit terveztünk, a kocsi oldalfalai lehajthatóak, hidraulika segítségével magassága beállítható, a fürdetés végeztével, a fejrész megemelésével a víz lefolyatható. A betegek látogatóikat a tágas várókban, társalgókban fogadhatják. Az élelmezés központilag összeállított, konténerben, zárt tálcán szállítva történik, a fogyasztás a kórtermekben kulturált módon, bútorozásuknál fogva (asztalok és székek) biztosított. Az ápolási munka könnyebbé tételét segítik a kor színvonalának megfelelően kialakított kisegítő helyiségek, mint a korszerű, nagy hatékonyságú és higiénés szempontból biztonságos, automatikus működésű ágytálmosó berendezéssel ellátott ágytálmosó valamint a betegfürdető helyiség. Az elmélyült nővéri munkát segíti a nővérálláshoz csatlakozó nővérdolgozó, amely mellett teakonyhával ellátott tartózkodó is biztosítja a kulturált munkavégzés feltételeit. Egy nővérállás 25-27 betegágyat lát el. A műtőblokkot úgy alakítottuk ki, hogy az a szigorú higiénés előírásokat messze menően kielégítse. Így 3 utas zsiliprendszeren keresztül közelíthetjük meg a műtőket. A műtendő betegek átfektetés után jutnak be a műtőblokk területére. A műtőszintek helyigényét úgy terveztük, hogy azok eleget tegyenek az európai uniós előírásoknak. Megtalálhatók a műtőhöz tartozó kiszolgáló helyiségek is, úgymint az előkészítő, a bemosakodó, a steril raktár, a nővérdolgozó és a műszerszoba, valamint mindezeket speciális raktárak egészítik ki. Univerzális műtőasztalok révén mindegyik műtőben bármelyik műtéti szakmának megfelelő műtét elvégezhető, így elkerülhető a zsúfoltság és a műtétek is jobban ütemezhetők.
Környezettudatos tervezés szempontjai: Az épületek megfelelő tájolása, a benapozás biztosítása, a túlmelegedés elkerülése a kedvező adottságú beépíthető telekterület révén lehetséges: egy igen kedvező Kelet-Nyugati tájolású épülettestet építünk. A nyugati homlokzat szabdalt, amely által az épületszárnyak közötti homlokzat az erős napsütéstől védett, így kevesebb árnyékoló szerkezet beépítése szükséges. Az összeforduló épületszárnyak e tekintetben kedvezőek. A lehető legtöbb fa megtartására törekszünk, amelyek szintén árnyékolják a Nyugati homlokzatot. Az épületet körülvevő zöld felületek és intenzív növényesítés is segít a napvédelemben. Dél felé csupán kevés rendelőt tájoltunk, itt a homlokzaton is megjelenő külső árnyékolás a napvédelem hatékony megoldása. A növényzet bevezetése a belső térbe, a vízfelületek és vízfüggönyök betervezésével javítja a mikroklímát. Az épület "5. homlokzata" a tetőfelületek zöld tetőként való kialakítása hatékonyan növeli a zárófödém hőszigetelő képességét és csillapítja a csapadékterhelést. A váróterek tágasak, elhelyezésüknél fogva direkt napsugárzás nem éri ezeket, így csökken a hűtési energia igény. A túlmelegedés elkerülésére a kötelező bevilágítást biztosító, számított felületnél nagyobb üvegfelületeket nem terveztünk a homlokzatokra. Fontos szempontja volt a tervezésnek a fejlesztés kapcsán a környezetrendezés, a meglévő park hasznosítása, a faállomány átvizsgálása, terek és utak kialakítása, új parkolókban előírásnak megfelelő fásítás.
Épületszerkezetek helyes megválasztása: A tartószerkezet rendszere, a fesztávolságok meghatározása a funkcionális egységek (kórtermek) méretéhez illeszkedik. Az energianyerés szempontjából a kedvező tájolású homlokzati felületeken a nyílászárók rendszerébe integráltuk a napkollektorokat. A rugalmas méretrenddel rendelkező monolit szerkezetek kiválóan illeszkednek a meglévő, kapcsolódó épületek különböző szintmagasságához. A sík vasbeton födémszerkezetek nagy tömege kiválóan alkalmas a betervezett szerkezetfűtés hőenergiájának tárolására. A számított homlokzati hőszigetelésnél jóval vastagabb hőszigetelő réteg alkalmazásával jelentősen csökkentjük az épület energiaveszteségét. Az épület réteges falszerkezetében beépített kőzetgyapot hőszigetelés elősegíti a páravándorlást. A kötelezően merevítési céllal épített szerkezetek is hőszigeteltek. Az új épület burkolata fémlemez fegyverzetű hőszigetelt panel: nagy élettartalmú, karbantartást nem igénylő, rendkívül gyorsan építhető korszerű szerkezet. Az épülettömeg egyszeri formai megválasztása, a különleges formák, öncélú tömegkinyúlások, ugrások, teraszok – melyek mind elősegítik a hőhídképződését – elkerülése alapkiindulás volt. Az átalakított épületben az elavult nyílászárók cseréjével és a teljes homlokzat hőszigetelésével csökkenthető a hőátbocsájtás és megszűnnek az ablak körüli hőhidak. Az új nyílászárók (k=1,1 W/m2K) öt kamrás műanyag szerkezetek, melyek igen ellenállóak. A természetes filtrációt a tökéletes légzárás miatt külön beépített "intelligens" páratartalom érzékelős résszellőzőkkel látjuk el. Az új épület fémlemez burkolata anyagában és raszterében jól illeszthető a hőhídmentes szerkezetű fém nyílászárók rendszerébe.

Puskás Péter és D. Sümegi Klára