Szapáry-kastély, Sorokpolány

Szapáry-kastély, Sorokpolány

Tervező:
Helye:
9773 Sorokpolány, Fő utca 112.
Építés éve:
1644
Felújítás éve:
1898, 1930, 2004
Fényképek:
Budapest Főváros Levéltára, Földes László, nyugat.hu|Mészáros Zsolt, frisss.hu, barnes-hungary.com

Szombathelytől alig pár percre Sorokpolányon (régen Sorok-újfalu), egy gyönyörű, gondos kezek által ápolt park közepén terül el az egykori Szapáry-kastély. A 3.600 négyzetméteres alapterületű, 41 szobás kastélynak több másik magyarországi társához hasonlóan meglehetősen hányatott sorsa volt.
Már az 1300-as években van említés egy ilyesfajta épületről a környéken, de az első biztos tulajdonost 1644-ben említik, ekkor a Bátsmegyey-ek kezén volt a birtok. Majd tőlük átkerült a Rumy család birtokába, akiktől pénzügyi gondjaik miatt a Mikosok vették meg. Ettől a családtól vásárolta meg aztán Szapáry Géza gróf 1891-ben. Ez idő alatt a kastély szinte teljesen átépült: a kor egyik leghíresebb építésze, Meinig Artúr tervei alapján 1898-ra készült el az immár eklektikus stílusú kastély.
A Szapáry családnak fényűző életmódja miatt kénytelen volt eladni Gött Gyula ügyvédnek, majd Haupt-Buchenrode osztrák báróhoz került. A Buchenrode család 1930-ban újjáépítette a kastélyt Bauer Leopold professzor és építész tervei alapján. Ez az újjáépítés megváltoztatta a kastély formáját és építészetét. A tetőt német nyeregtetőként alakították ki, melynek se ablaka se tornya nem volt. A Buchenrode család 1945-ig élt a kastélyban. A II. világháború előtt a család értékeit Ausztriába menekítette. 1945-től a Magyarországot megszálló oroszok kórházat alakítottak ki benne, majd 1950-től egy helyi köziskola működött a kastélyban.
A sorokpolányi kastély jelenlegi tulajdonosa Kolos László húskereskedelemben utazó dán milliárdos 2001-ben vásárolta meg az épületet és a hozzá tartozó kastélyparkot. 2004-ben kezdte meg a kastély újjáépítését és felújítását. A fő cél az volt, hogy visszanyerje a kastély 1898-as évek béli eredeti stílusát és élet érzését. A kastély most már az eredeti Manzárd tetővel és a rézből készült toronnyal rendelkezik. A 2. emeleten 6 vendégszoba található, illetve további 12 vendégszobát lehet kialakítani ezen a szinten. Egy személy lift és egy étel-lift is beépítésre került az alagsortól a 2. emeletig. Az összes lépcső teljesen megsérült a kastélyban, így az új lépcsőket eredeti és hiteles stílusban építették újra. A homlokzatok nagyon díszítettek, pont úgy, mint 1898-ban voltak. Miután az iskola jelentős változásokat és károkat okozott a báltermet, a biliárdszobát, a WC-ket is fel kellett újítani. A belső tér és a hozzá tartozó bútor kollekció exkluzív és antik. Az épületben központi fűtés áll rendelkezésre, de a 26 db antik kandalló is tökéletesen működik. A bútorok főrészt Oroszországból, Olaszországból, Kínából, Franciaországból, Angliából, Dániából, Ausztriából és Magyarországból származnak. A szőnyegek (kb. 80) elsősorban Kínából és a Közel-Keletről származnak. A festmények (kb. 400) Olaszországból, Spanyolországból, Hollandiából, Németországból, Dániából származnak, valamint a kastély Kínai és Japán kerámia gyűjteménye is egyedülálló. A parkot és a francia kertet is újjáépítették. Itt számos szobor is található: Apollo szökőkút delfinnel, szökőkút Lédával és a hattyúval a 15. századból, Apollo szobra delfinnel a 15. századból, valamint egy márvány pavilon díszíti a parkot. Van egy tipikus angolpark és egy új, nagyon szép japánkert is a birtokon, melyet egy vízesés és egy patak tesz még vonzóbbá, illetve a japánkertben koi pontyokkal teli kis tavacska is található. Külön kertet alakítottak ki a sérült és vagy törött szobroknak. Az istálló 6 ló befogadására alkalmas. Ugyanitt 4 autó számára építettek garázst, ugyanakkor egy karbantartó szoba és egy személyzeti szoba is kialakításra került. Egy egész alagsor áll rendelkezésre további gépek befogadására. Teljes tető fedi például a szénát is. Van egy madárház és egy ehhez tartozó bekerített udvar a pávák számára. Automatikus vízelvezetést alakítottak ki az egész birtok alatt a Sorok patakból. A Sorok patakon két híd keresztezi egymást, összekötve ezzel a parkot. Mostani tulajdonosának hála kb. 5.000 új fa és egy millió növény, virág került beültetésre a birtokon. A park tökéletes állapotban tartásán és gondozásán 4 kertész dolgozik folyamatosan. A kastély és a park rekonstrukciójához az anyagokat Szíriából, Egyiptomból, Thaiföldről, Kínából, Brazíliából, Ausztriából, Olaszországból, Indiából, Szlovéniából, Németországból és Ukrajnából importálták.
Azt azért meg kell említeni, hogy a berendezési tárgyak stílusának, a szobák díszítésének, a szobroknak semmi köze a korhűséghez.