Családi ház, Csobánka

Családi ház, Csobánka

Tervező:
Helye:
2014 Csobánka
Munkatársak:
Belsőépítész, bútor tervező-kivitelező: Bazsó Ferenc, Börzsei Tamás, Nagy Nándor
Építésziroda:
Építés éve:
2012

 

A kétszintes épület a telek észak-nyugati sarkában áll, enyhén belemetsződve a terepbe. Az erős lejtésű, keskeny és hosszú telek bejáratával átellenes oldalon gyümölcsfák takarásában. A ház az utcáról alig észrevehető.
A hosszúkás alaprajzú ház bejárata egy mélyedés az épület tömegében, amit a homlokzati anyaghasználat váltása is hangsúlyoz. A bejárat gyakorlatilag két félre tagolja a házat. Kelet felé található a nappali lakótér, konyha és étkező, amelyhez keleti irányba fedett acélszerkezetes, faburkolatos terasz kapcsolódik. A ház nyugati felében két szoba és a vizesblokk található. Az oldalhatár felé eső, északi homlokzaton üvegtégla bevilágítás van, állandó derített fényt biztosítva a közlekedőknek. Ez a homlokzat tudatosan zárt, csak a bevilágító csíkokkal tagolt zárt téglafal. A bejárati szint összes helyiségében nyitott fedélszék található, ahol határozott karakterként jelennek meg az olajjal felületkezelt 10*35 cm-es látszó szarufák.
Az alagsori szinten egy nagy műhely található, félig földbe süllyesztve, szintén keleti irányba fedett terasszal kiegészítve. Itt a mennyezet a látszó beton födémlemez. Ehhez a műhelyhez hozzátett módon kapcsolódik déli irányba egy garázs és egy gépészeti helyiséget tartalmazó fűtetlen, hőszigetelés nélküli épületrész. Ennek a doboznak a teteje a nappali térből megközelíthető, tágas, jó benapozottságú faterasz, nagyszerű kilátással az Oszoly hegyre. A tetőszerkezet nyereg, félnyereg tető, látszó fa szaruzattal, hagyományos fa ácsszerkezettel, vágott, egyenes vonalú sima tetőcserép fedéssel. A réteges falszerkezet teherhordó része B30-as falazó elem. Ezen 20 cm természetes alapú szálas hőszigetelés, 5 cm szellőztetett légrés és homlokzati "burkolatnak" 12 cm kisméretű tömör tégla köpenyfal található. Ebbe a vastag falszerkezetbe ülnek be mélyen, az egyedi fa nyílászárók, amiket a külső, sötétszürke matt fémlemez bélletek kereteznek. Ugyanez az anyag ismétlődik a falsíkba süllyesztett ereszeknél és összefolyóknál. A vastag, réteges falszerkezet, a jó hőszigetelő tulajdonságú nyílászárók, a telken lévő fúrt kút által biztosított használati víz, hőszivattyú, a vízteres téglakályha együttesen biztosítják a ház környezettudatos, kis energiaigényű működését.
A ház megvalósulása után, az építtető külön megrendelésének köszönhetően lehetőség nyílt az épület helyiségeinek fontosabb elemeit megtervezni, saját közreműködéssel kivitelezni is. Így vált/válik valóra szerencsésen egy egységes tervezési koncepció megvalósulása.
Az első ilyen "tárgy" a két szintet összekötő, az alagsori műhelyből induló egykarú fa lépcső-szekrény. A geometrikus tömböt a lépcső többrétegű falemez struktúrája osztja ketté. A járófelület alatti terület kihúzható fiók-polcokkal, hatalmas tároló résszel szolgálja ki a műhely működését. A lépcső magába építi / foglalja a szürkére festett, szerkezeti U acél pilléreket és tömör mellvéddel ér fel a nappali tér szintjére. Az egyszerű tömegformálású bútort a nagy gonddal tervezett és kivitelezett részletek, csomópontok egészítik ki.
A második elkészült bútor szintén egy szekrény lépcső. A nyitott fedélszék miatt nagy belmagasságú lakószobákat agy acél szerkezetű galéria tagolja. A nyugati szoba galéria lépcsője az előzőhöz anyaghasználatában, egyszerű tömegképzésében hasonlít. Itt a hely kihasználás miatti pillangó lépcső a hálószoba funkcióhoz kapcsolódó ruhásszekrényt rejti magában. A lépcsőfokok sötétszürke bőr burkolata homogén megjelenésével erősíti a tömbszerű formaképzést, felületi minősége pedig a hálószoba és a galérián található személyes munkatér otthonosságát segíti elő.
A harmadik, a jelenleg építés alatt álló helyiség az előszoba. A GIACOTTI cég által kivitelezett, egyedi tervezésű mintás beton lapok, az áttetsző, mind természetes, mind mesterséges fényforrásként, derített világítást adó polikarbonát álmennyezet és a két oldalt teljes felületen végigfutó faburkolat adják a belépő tér egyszerű, de részleteiben gazdag karakterét. A homogén felületet kisebb-nagyobb falfülkék tagolják. A faburkolat mögött sokfunkciós tároló rejtőzik.

Kapcsolódó épületek, tervek