K201 - BME közösségi terem, Budapest

K201 - BME közösségi terem, Budapest

Tervező:
Helye:
1111 Budapest, Műegyetem rakpart 3. II. em.
Munkatársak:
Világítástechnika: Haász Ferenc
Elektromos tervezés: Zay Zoltán
Épületgépészeti tervezés: Viczai János
Generál kivitelezés: Tallér Róbert - Struktor Kft.
Asztalosmunka: Bargel Károly
Világítás kivitelezés: Földi Károly - Vistar Kft.
Építés éve:
2010
Fényképek:

 

A BME Építészmérnöki Kar ingatlanfejlesztései keretében került sor 2010-ben az egykor a MAFC irodáinak helyet adó helyiségcsoport funkcióváltására és átalakítására. Az előadásoknak, doktori védéseknek, konferenciáknak és kiállításoknak helyet biztosító új terem tervezése 2010. februárjában, a kivitelezési munka 2010. júliusában kezdődött és október közepéig tartott. A terem átadása 2010. október 20-án történt meg.
Egy olyan tér létrehozása volt a cél, mely a változatos funkcióhoz társuló téri igények létrejöttét elősegíti, és nem determinálja. Az egybefüggő teret mindössze egy nyitható bútor artikulálja, mely nyitott állapotában előteret és egy intim kiállítóteret, zárt állapotában egy térileg összefüggő egységet hoz létre. A nyitható fal egy padlóba mart acélsínen gördül, ami már zárt állapotában sejteti a térfal kinyitásakor létrejövő téri helyzetet. A fal tetszőleges pozícióban rögzíthető, ami flexibilis, változatos teret eredményez. A bútor, a felső világítótesteket fogadó fehér keret és a karakteresen megjelenő belső spaletták – melyek az árnyékolást szolgálják, és emellett vetítési felületként is használhatók – térben állóságukkal képesek hangsúlyozni a boltozott tér nagyvonalú arányrendszerét, meglévő karakterét. A falak és a mennyezet fehérségét érzékenyen oldja fel a tölgyfapadló mintázata, a bútor anyagszerűsége, illetve a székek játékos színessége. A bútor nem a fapadlóból nő ki, inkább ellebegni kíván felette, miközben a nyír rétegeltlemez táblák fehérségéből könnyedén rajzolódik ki a lucfenyő vázszerkezete, ami meglepő kapcsolatba kerül a mennyezet vízszintes bordáival.
A bútorban helyet kapott egy minikonyha - mosogatóval, kávéfőzővel - kabát- és székraktár zárható szekrényekkel kombinálva, illetve a kamarakiállításokat fogadó installációs felület. A téri flexibilitással párhuzamosan a világítási koncepció is a különböző világítási igények változatosságának próbál megfelelni. Ez az indirekt és direkt fények összehangolásával érhető el. A világítótesteket magába foglaló keret hangsúlyosságát oldja a tér aránya, a keret méretei és a spalettát szegélyező lucfenyő keret között felfedezhető hasonlóság.